SAVJETI

Pazite šta oblačite na posao

Žene koje se ne brinu o svom izgledu rijetki će doživjeti kao uspješne i važne

Pametni modni odabiri može vas odvesti daleko. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

7.1.2019

Kaže se da odijelo ne čini čovjeka, no istina je da odjeća itekako utječe na dojam koji ostavljate kod drugih ljudi, tvrde stručnjaci. Žene koje se ne brinu o svom izgledu i ne paze na to što će obući na posao rijetki će doživjeti kao uspješne i važne, dok vas, s druge strane, pametni modni odabiri često mogu odvesti daleko.  

Trendi modeli

Prvi dojam je važan, a u tome ključnu ulogu igra odjeća pa je vrlo bitno paziti šta nosite, odnosno ne nosite na poslu. Stručnjaci savjetuju da ove komade izbjegavate nositi na poslu:

- Tenisice - Tajno stilsko oružje uspješnih žena su klasične cipele i štikle, a, osim tenisica, ne nose ni riskantne trendi modele, poput krznenih natikača.

- Neudobnu odjeću - Preuski ili komadi koje morate stalno popravljati također nisu na popisu poslovne odjeće uspješnih žena. Odjeća vas ne bi smjela dekoncentrirati na poslu, a u neudobnim komadima i samopouzdanje će vam pasti, što će negativno utjecati i na posao koji obavljate.

- Nove cipele - Obuća koju ste tek kupili može vas nažuljati tokom dana provedenog na poslu, pokvariti vam raspoloženje i svu pažnju preusmjeriti na bol. Nove cipele radije isprobajte u slobodno vrijeme i provedite u njima vani nekoliko sati da vidite hoće li vam biti udobne.

Kratke haljinice

- Sportsku odjeću - Kako joj i samo ime kaže, ovakva odjeća rezervirana je za sport. Tajicama, trenirkama i majicama s kapuljačom u uredu nije mjesto i niko vas neće doživjeti kao uspješnu ženu ako stalno nosite takve komade.

- Izazovne komade - U slobodno vrijeme slobodno nosite duboke dekolte i kratke haljinice, no na poslu ćete u takvim komadima ostaviti pogrešan dojam. Također, mogle biste omesti kolege u poslu.

Klasičan izgled

Vjerovatno najuobičajeniji i najlakši način da se obučete za kancelariju i ubodete suštinu poslovnog odijevanja je klasičan izgled. Kako navode stručnjaci, to je zato što je taj način odijevanja savršen za svaki posao. Međutim, ovdje postoji rizik da izgledate monotono i beživotno. Zato stilisti preporučuju da se nosi upečatljiv aksesoar ili komad nakita: cipele, torba, nakit, sat, usne, nokti. Sve je u detaljima.

Opušteno i poslovno

Najlakša varijanta, navode stručnjaci, je opušteni poslovni izgled. Najbitnija stavka ovdje je da uklopite opuštenije komade odjeće sa štiklama, uglađenim topom, svilene bluze ili košulje, blejzerom i elegantnom torbom. Zabavljajte se s aksesoarima, pa čak i s cipelama i torbama u zavisnosti od profesije.

Neobavezno šik

Neobavezno šik je izgled za one koji imaju sklonosti ka modi i damskom oblačenju za posao, ali izgledaju kao da ih baš i nije briga. Ipak, za istrenirano oko izgledaju kao pravi dragulji street style scene. Savjet stručnjaka je spajanje različitih komada, igrati se oblicima (široko i usko) i izgledima (ženstveno ili muškobanjasto). Štikle odlično idu uz ovaj stil, ali oksfordice će, također, odlično poslužiti.

Valovite haljine

Jednostavne i ženstvene kombinacije su za onaj tip žene koja voli valovite i zavodljive haljine, minimalni nakit i koja voli da sa sobom nosi i dozu elegancije. Stručnjaci kažu da je najbolje nositi suknje do koljena ili malo iznad koljena u bilo kojoj boji i sa bilo kojim printom, u kombinaciji s elegantnim blejzerom. Kada je riječ o cipelama, štikle su nepogrešiv izbor, ali i baletanke će odlično ići.

Lični pečat

Odvažan izgled nije za sve profesije, ali ipak svi mogu dodati malo neočekivanog svakoj kombinaciji. Ovaj stil je vjerovatno prikladniji za one koji se bave kreativnim poslovima i imaju manje stroga pravila oblačenja na radnom mjestu. Zato mogu dodati malo svog ličnog pečata: čizme, koža, majice, tamnije usne, patike.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.