PREPORUKE

Ujutro jaja, popodne salata i piletina

Pravite li laganu salatu, napravite dresing od svježeg limunovog soka i maslinovog ulja bogatog polifenolima

Superdoručak su i jaja. Ilustracija

Avaz.ba

25.11.2018

Ne preskačite doručak jer on daje energiju i poboljšava koncentraciju na početku dana. Odlična ideja je zobena kaša, a superdoručak su i jaja. Za ručak na poslu nemojte posezati za brzom hranom koja će vas brzo zasititi, ali osjećat ćete se umorno i brzo ogladnjeti. Za bolju koncentraciju izaberite lagani ručak.   

Sardine i avokado

Pojedite sardine s kriškama avokada, začinjene limunovim sokom. Odličan izbor je i salata sa špinatom i lećom bogata proteinima poput piletine, ali i tune i lososa koji su, kao i sardine, bogati omega-3 esencijalnim masnim kiselinama. Leća je bogata vitaminom B koji poboljšava snagu mozga, dok tamnozeleno lisnato povrće, poput špinata, smanjuje kognitivno propadanje.

Ručak možete pripremiti kod kuće i ponijeti u hermetičkoj posudi. Pravite li laganu salatu, napravite dresing od svježeg limunovog soka i maslinovog ulja bogatog polifenolima, za koje je utvrđeno da smanjuju kognitivno propadanje.

Umjesto slatkiša, za međuobrok ponesite grickalice, poput oraha, svježeg voća ili mješavine suhog voća i orašastih plodova. Orasi poboljšavaju kognitivnu funkciju i čuvaju pamćenje, a šaka je dovoljna za maksimalan učinak.

Voćna salata

I svježe voće bogato vitaminom C smanjuje pad sposobnosti mozga. Jedite ga cijelog (jabuka, banana, mandarina) ili kombinirajte nekoliko različitih vrsta i jedite kao voćnu salatu.

Radite li ili učite navečer, treba vam kvalitetna večera. Pripremite losos ili skušu, ribe bogate omega-3 masnim kiselinama koje pridonose zdravom funkcioniranju mozga i smanjuju gubitak pamćenja. Odličan prilog su paradajz, zeleno lisnato povrće i batat.

Žitarice

Cjelovite žitarice, poput bulgura, smeđe riže, ječma, kuskusa i kvinoje, također su dobar prilog za ručak ili večeru. Bogate su složenim ugljikohidratima, vlaknima i omega-3 masnim kiselinama, oslobađaju glukozu polako u krvotok, tako da vaš mozak dobiva stalan poticaj energije. Održavaju koncentraciju i poboljšavaju raspoloženje.

Tamna čokolada

Kakao je bogat flavonoidima, spojevima koji poboljšavaju kognitivne sposobnosti. Nekoliko kockica tamne čokolade odličan su izbor za desert.

Brokula

Brokula je odličan izvor vitamina K, koji jača snagu mozga i kognitivnu funkciju. Kuhajte je na pari od 5 do 10 minuta. Začinite maslinovim uljem i limunovim sokom.

Kelj

Tamnozeleno lisnato povrće, poput kelja i špinata, smatra se superhranom - bogati su vitaminima, uključujući A, C i K. Pozitivno utječu na pamćenje, pažnju i verbalne sposobnosti.

Sardine

Sardine su bogate omega-3 masnim kiselinama koje poboljšavaju komunikaciju između moždanih ćelija i regulaciju neurotransmitera koji poboljšavaju fokus.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.