NJEGA

Šta je i zašto nam treba koenzim Q10

On inicira procese stvaranja energije u mitohondrijima, našim malim elektranama, u kojima se adenozin trifosfat (ATP), gorivo za naše tijelo, stvara iz hrane

Koenzim Q10 je tvar slična vitaminima. Ilustracija

Avaz.ba

14.10.2018

Stiže hladnije vrijeme, sve se više povlačimo u kuću, osjećamo manjak energije, nismo oduševljeni bilo kojim oblikom fizičkog napora, viroze nas hvataju, koža nam je suha i opuštena.

 Poput vitamina

Posegnimo za čajem, vitaminima, medom, a koži priuštimo kremu s koenzimom Q10.

Koenzim Q10 je tvar slična vitaminima. Postoji deset vrsta koenzima Q, ali samo je Q10 prisutan u ljudskom tijelu. Strukturno je vrlo sličan vitaminu E, ali ima jače antioksidativno djelovanje. Djeluje kao katalizator koji ubrzava i usmjerava biohemijske procese. Znači, koenzim Q10 regulira energetske procese.

On inicira procese stvaranja energije u mitohondrijima, našim malim elektranama, u kojima se adenozin trifosfat (ATP), gorivo za naše tijelo, stvara iz hrane. U početku života jetra je u stanju izvlačiti i sintetizirati Q10 iz svake hrane, naročito one koja sadrži aminokiselinu metionin. Koenzima ima u mesu, ribi (skuša, losos, srdele), mahunarkama (soja), kikirikiju, tamnozelenom povrću (špinat, brokula), modrozelenim algama, sojinom, susamovom ulju. Ljudski organizam čuva rezerve Q10 tamo gdje ga najviše treba (srce, jetra i imunološki sistem).

Razlike u godinama

Tijelo maksimum koncentracije koenzima Q10 postiže sa 22-23 godine, ali nakon 35-40. godine života količine u ćelijama se smanjuju zbog oslabljene funkcije jetre. U četrdesetim godinama, u normalnim okolnostima, već ga manjka za trećinu, a kod osoba starijih od 60 godina ima ga za 60 posto manje nego kod dvadesetogodišnjaka.

Taj se deficit pogoršava zbog stresa, infekcija, hroničnih bolesti, uzimanja lijekova (betablokatori, antilipemici, antihipertenzivi, antidijabetici), te loših prehrambenih navika. Tad se javlja potreba za njegovom suplementacijom.

Starenje

1. Prirodno usporava starenje

2. Obnavlja imunološki sistem i štiti od infekcija

3. Poništava djelovanje slobodnih radikala

 Kardiovaskularni sistem 

- Kao snažan antioksidans koenzim 10 u kombinaciji sa vitaminom E učestvuje u prevenciji razvoja ateroskleroze, jer sprečavaju oksidaciju LDL holesterola i njegov ulazak u zidove krvnih žila

- Učestvuje u sniženju krvnog pritiska

- Koristi se kao pomoćno sredstvo u liječenju infarkta, angine pektoris, kardiomiopatija, aritmija

Koža

Zbog smanjene proizvodnje kolagena, koža poprima usahli izgled i odaje godine. Slobodni radikali sputavaju proizvodnju kolagena i ubrzavaju starenje. Kako Q10 neutralizira njihovo djelovanje, on sprečava smetnje u proizvodnji kožnog kolagena i tako zapravo pomaže prevenciji razvoja bora i staračkih pjega. 

Doziranje

Slobodno posegnite za koenzimom Q10 i kao suplementom u dozi od 30 – 100 mg ovisno o dobi i stanju svog organizma, a nahranite i svoju kožu. Međutim, nemojte zaboraviti – koenzim Q10 samo je lampica i iskra u vašem organizmu, a kakav će on biti u suštini, određujete vi.

Sportisti

Kod svakog napornijeg vježbanja potrebne su ogromne zalihe energije, kao i sposobnost njenog obnavljanja. Poznato je šta se događa na kraju drugog poluvremena nogometne utakmice ili na kraju iscrpljujućeg maratona. Na subćelijskom nivou najveći problem je pomanjkanje koenzima Q10. On subjektivno, ali i objektivno, povećava snagu, potičući pretvaranje ugljikohidrata u energiju te ojačava mišiće, što je od izuzetne važnosti kod sportista. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.