PREPORUKE

Kako beživotnoj kosi vratiti ljepotu i sjaj

Vrlo je važno zaštititi kosu od toplote, izbjegavajući feniranje vrućim zrakom, peglanje i kovrčanje toplim uvijačima, kaže frizer Haris Vesnić

Šta će najbrže i najučinkovitije oporaviti kosu. Ilustracija

Piše: E. ŠEHALIĆ

23.9.2018

Zdrava, lijepa i njegovana kosa nešto je za čim žudi svaka žena. Ali, poslije ljetnih odmora i izloženosti kose morskoj soli i suncu, nerijetko se dešava da ona postaje oštećena i beživotna. Tada se okrećemo raznim tretmanima kako bismo joj povratili stari sjaj.

Ograničiti šamponiranje

Šta će najbrže i najučinkovitije oporaviti kosu, upitali smo sarajevskog frizera Harisa Vesnića iz salona “Hair Republic”.

- Prije svega, potrebno je ograničiti šamponiranje. Osobe s tankom, mlitavom ili masnom kosom možda će posegnuti za šamponom svaki dan, ali idealno bi bilo prati kosu svaki drugi ili treći dan. Previše pranja uklanja prirodna ulja s vlasišta, zbog čega ono može postati suho i iziritirano, što će rezultirati beživotnom kosom. Previše šamponiranja neće oštetiti kosu, ali ako je ona već oštećena, to može pogoršati situaciju - upozorava Vesnić.



Vesnić: Ne peglati polusuhu kosu. E. Šehalić

Dodaje da regenerator treba koristiti prije šampona kako bi se produžilo trajanje boje na kosi ili pojačala njena hidratacija. Regenerator je najbolje nanijeti na neopranu mokru kosu, dobro ga utrljati i ostaviti nekoliko minuta da djeluje. Nakon toga nanesite šampon i sve isperite mlakom ili hladnom vodom.

- Vrlo je važno zaštititi kosu od toplote, izbjegavajući feniranje vrućim zrakom, peglanje i kovrčanje toplim uvijačima. Svi ovi tretmani uništavaju vlažnost u vlasima. Zato, ako baš morate oblikovati kosu na ovaj način, koristite sredstva kojima ćete zaštititi kosu - kaže Vesnić.

 Redovno šišanje

Napominje da je potpuno pogrešno izbjegavati redovno podrezivanje vrhova, što se naročito odnosi na kraću kosu.

- Obično osobe koje pokušavaju pustiti kosu da raste, pomisle da bi bilo bolje da prestanu kratiti kosu, ali to samo dovodi do pucanja kose, više ispucanih vrhova i beživotne kose. Nikad ne peglajte polusuhu kosu, obavezno je osušite do kraja i pustite da se ohladi – savjetuje Vesnić.

Hladna voda

Kosu biste trebali ispirati hladnom vodom, što će površinski sloj učiniti glatkijim - kosa će se lakše raščešljavati i bit će sjajnija. Osim toga, ispiranje hladnom vodom poboljšava prokrvljenost kože glave i na taj način jača kosu. 

 Manje hemije

Nemojte koristiti mnogo proizvoda za kosu poput silikona, pjene, laka i slično, s obzirom na to da se oni "vežu" za kosu i teško ih je isprati. Jednom kada kosa postane zasićena njima, više se ne sjaji.  

 Željezo i vitamin E 

Jedite namirnice bogate željezom, jer je ono jako dobro za kosu. U slučaju da vam ga nedostaje u prehrani, vjerovatno ćete imati beživotnu kosu. Pored željeza potražite i vitamin E. Šamponi i regeneratori koji sadrže vitamin E odlični su za vašu kosu i pojačat će njen sjaj. 

Bademovo ulje

Bademovo ulje odlično je kao prirodna maska za kosu. Nanesite malo bademovog ulja na kosu prije spavanja, i to će joj pomoći da bude jača i sjajnija. Također, za njegu kose možete koristiti i kokosovo ili ricinusovo ulje. Kokosovo ulje poznato je po svojim obnavljajućim funkcijama, dok ricinusovo dokazano poboljšava rast kose.  

 Voda

Za brži rast i održavanje kvaliteta kose, neophodno je piti dovoljno vode. Ako vam nedostaje tekućine, onda će se to vidjeti na kosi. Zato je preporuka piti dovoljno vode, barem osam čaša dnevno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.