SAVJETI Šta se dešava s tijelom kada mu nedostaju ugljeni hidrati

Nedostatak ugljenih hidrata izaziva mučnine i slabosti

Avaz.ba
25.08.2018 13:52

Kada se pokušava skinuti nekoliko kilograma, jedna od mogućih strategija je smanjenje unosa ugljenih hidrata. Ali, tijelo zbog toga može ozbiljno patiti. Ugljeni hidrati nalaze se ne samo u namirnicama kao što su hljeb, tjestenina i voće nego i u orašastim plodovima, mahunarkama, zelenoj salati i brokuli.

 Voće i povrće

Voće i povrće najbolji su izvor ugljenih hidrata, jer sadrže najviše vitamina, minerala i vlakana. Zato kada se priča o prelasku na ishranu s malo ugljenih hidrata, govori se o smanjenju unosa rafiniranih šećera, rafiniranih žitarica kao što su one u tjestenini, žitarica s cijelim zrnom i škrobom, smeđa riža i kinoa. Žitarice od cijelog zrna povećavaju šećer i inzulin u krvi do zdravog nivoa i reguliraju mikrobe.

Unosom premalo ugljenih hidrata dobiva se manje probiotika i ukupnih vlakana, a većini ljudi potrebno je više, a ne manje probiotika, jer su oni „gorivo“ za korisne probiotike u crijevima.

Izaziva ketozu

Ako se želi odmah prijeći na ishranu s malo ugljenih hidrata, mora se znati da će oni biti potrebni za energiju, hranljive materije i vlakna, tako da je najbolje osigurati ih iz izvora s malo ugljenih hidrata koji su bogati hranljivim materijama, kao što su povrće, orašasto voće i sjemenke.

Također, treba voditi računa da najniži dnevni unos ugljenih hidrata ne treba biti manji od 20 grama. Manje od toga izaziva ketozu u organizmu, od koje može doći do mučnine, slabosti i opće neprijatnosti.

Zamor

Osim što mišićima daju energiju potrebnu da izdrže fizičku aktivnost, ugljeni hidrati neophodni su i za rad mozga. Preciznije rečeno, on koristi blizu 500 kalorija iz ugljenih hidrata dnevno. Mozak se oslanja na ugljene hidrate kao izvor energije. Bez njih bi njegova funkcija oslabila i može doći do poteškoća s koncentracijom tokom dana i do zamora.

Fizička aktivnost

Važnost unosa ugljenih hidrata tokom aktivnih dijelova dana je velika kako bi bila osigurana energija za rad mišića, naprimjer prije i poslije fizičke aktivnosti. Što se duže vježba, to je potrebnije više ugljenih hidrata, zato što se povišen glikogen u mišićima povezuje s boljim učinkom kod vježbi snage i izdržljivosti.

Promjene raspoloženja

Bez dovoljno ugljenih hidrata, nivo šećera opada i dovodi do lošeg raspoloženja.

S obzirom na to da su ugljeni hidrati ključni za proizvodnju serotonina, hormona u mozgu koji regulira raspoloženje, zbog manjka ugljenih hidrata vjerovatno ćete biti i nervozni.

Rad crijeva

Ugljeni hidrati jedini su izvor hrane koji sadrži vlakna, a vlakna pomažu u kontroli nivoa glukoze u krvi, mogu da pomognu u snižavanju holesterola i potiču pravilan rad crijeva. Preskakanjem voća, povrća i žitarica najčešće dovodi do problema sa zatvorom. Da bi se to izbjeglo, treba voditi računa da se jede voće bogato vlaknima kao što su maline, kupine i borovnice, jabuke i kruške. Mahunarke kao što su pasulj, grašak i sočivo, žitarice s cijelim zrnom i zimske tikve.

Neprijatan zadah

Kada u vašoj ishrani nema dovoljno ugljenih hidrata, organizam počinje sagorijevati mast kao gorivo i tako nastaju ketoni. Aceton, jedan od ketona, dovodi do toga da vaš dah bude voćkast i kiseo. Jedna studija ustanovila je da je aceton u dahu dobar pokazatelj unosite li premalo ugljenih hidrata.

NA VRH