SAVJETI

Nedostatak ugljenih hidrata izaziva mučnine i slabosti

Avaz.ba

25.8.2018

Kada se pokušava skinuti nekoliko kilograma, jedna od mogućih strategija je smanjenje unosa ugljenih hidrata. Ali, tijelo zbog toga može ozbiljno patiti. Ugljeni hidrati nalaze se ne samo u namirnicama kao što su hljeb, tjestenina i voće nego i u orašastim plodovima, mahunarkama, zelenoj salati i brokuli.

 Voće i povrće

Voće i povrće najbolji su izvor ugljenih hidrata, jer sadrže najviše vitamina, minerala i vlakana. Zato kada se priča o prelasku na ishranu s malo ugljenih hidrata, govori se o smanjenju unosa rafiniranih šećera, rafiniranih žitarica kao što su one u tjestenini, žitarica s cijelim zrnom i škrobom, smeđa riža i kinoa. Žitarice od cijelog zrna povećavaju šećer i inzulin u krvi do zdravog nivoa i reguliraju mikrobe.

Unosom premalo ugljenih hidrata dobiva se manje probiotika i ukupnih vlakana, a većini ljudi potrebno je više, a ne manje probiotika, jer su oni „gorivo“ za korisne probiotike u crijevima.

Izaziva ketozu

Ako se želi odmah prijeći na ishranu s malo ugljenih hidrata, mora se znati da će oni biti potrebni za energiju, hranljive materije i vlakna, tako da je najbolje osigurati ih iz izvora s malo ugljenih hidrata koji su bogati hranljivim materijama, kao što su povrće, orašasto voće i sjemenke.

Također, treba voditi računa da najniži dnevni unos ugljenih hidrata ne treba biti manji od 20 grama. Manje od toga izaziva ketozu u organizmu, od koje može doći do mučnine, slabosti i opće neprijatnosti.

Zamor

Osim što mišićima daju energiju potrebnu da izdrže fizičku aktivnost, ugljeni hidrati neophodni su i za rad mozga. Preciznije rečeno, on koristi blizu 500 kalorija iz ugljenih hidrata dnevno. Mozak se oslanja na ugljene hidrate kao izvor energije. Bez njih bi njegova funkcija oslabila i može doći do poteškoća s koncentracijom tokom dana i do zamora.

Fizička aktivnost

Važnost unosa ugljenih hidrata tokom aktivnih dijelova dana je velika kako bi bila osigurana energija za rad mišića, naprimjer prije i poslije fizičke aktivnosti. Što se duže vježba, to je potrebnije više ugljenih hidrata, zato što se povišen glikogen u mišićima povezuje s boljim učinkom kod vježbi snage i izdržljivosti.

Promjene raspoloženja

Bez dovoljno ugljenih hidrata, nivo šećera opada i dovodi do lošeg raspoloženja.

S obzirom na to da su ugljeni hidrati ključni za proizvodnju serotonina, hormona u mozgu koji regulira raspoloženje, zbog manjka ugljenih hidrata vjerovatno ćete biti i nervozni.

Rad crijeva

Ugljeni hidrati jedini su izvor hrane koji sadrži vlakna, a vlakna pomažu u kontroli nivoa glukoze u krvi, mogu da pomognu u snižavanju holesterola i potiču pravilan rad crijeva. Preskakanjem voća, povrća i žitarica najčešće dovodi do problema sa zatvorom. Da bi se to izbjeglo, treba voditi računa da se jede voće bogato vlaknima kao što su maline, kupine i borovnice, jabuke i kruške. Mahunarke kao što su pasulj, grašak i sočivo, žitarice s cijelim zrnom i zimske tikve.

Neprijatan zadah

Kada u vašoj ishrani nema dovoljno ugljenih hidrata, organizam počinje sagorijevati mast kao gorivo i tako nastaju ketoni. Aceton, jedan od ketona, dovodi do toga da vaš dah bude voćkast i kiseo. Jedna studija ustanovila je da je aceton u dahu dobar pokazatelj unosite li premalo ugljenih hidrata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.