SAVJETI

Madežu i melanomu boja je jedina zajednička karakteristika

Madeži su danas tema koja predstavlja predmet interesiranja skoro svake osobe

Avaz.ba

29.10.2018

Madeži (naevusi) dobroćudne su okruglaste promjene na koži tamnije prebojene od okolne kože. Nekad su u nivou kože, pločasti, nekad blago uzdignuti ili na peteljci, meke i glatke ili tvrde hrapave površine s bojom od svijetlokestenjaste do tamnobraon. Sreću se u svim uzrastima, tako da nema osobe koja poslije 30. godine života nema između 10 i 40 madeža.

Nisu srodni

Obično su prisutni na rođenju ili se pojavljuju u prvim godinama života kao pločaste svijetlo do tamnokestenjaste formacije na koži lica, trupa i ekstremiteta, s tim da ni kosmati dio glave nije pošteđen. Neki su i privlačni ili su sastavni dio šarma ili zavodljivosti.

Ali, madeži su danas tema koja predstavlja predmet interesiranja skoro svake osobe. Razlozi za to su saznanje da je opasni melanom, najteži oblik raka kože, nekad vrlo sličan bezopasnim madežima i prisustvo neopravdanog straha od svake izrasline na koži koja i malo podsjeća na madež.

Upravo zbog toga dermatolozi i hirurzi plastičari, a u nekim zemljama i njihova udruženja, redovno podsjećaju na važnost kontrolnih pregleda i redovnu zaštitu kože. No, bezopasni madež i opasni melanom nisu uopće srodni. Boja im je često jedina zajednička karakteristika.

 Dosta vremena

Bezopasni madeži su nakupine melanina, ćelija tamnog pigmenta koje koži daju tamnu boju. Ćelije melanoma, pak, imaju izmijenjen DNK i razmnožavaju se neprirodno u svakom dijelu kože. Te ćelije mogu se razmnožavati i na bezopasnim madežima. Nasreću, razmnožavanje ćelija odvija se sporo. Prije nego što se melanom raširi u dublje slojeve kože, potrebno je da prođe dosta vremena.

Operativno uklanjanje

Nipošto ne znači da će se svaki madež pretvori u zloćudni tumor, jer većina njih je sasvim bezopasna. Naučnici smatraju da se jedan na 100.000 pretvara u melanom. Ali, ako na tijelu imate madež koji stalno povređujete, treba ga operativno ukloniti. Ipak, prije odlaska kod ljekara madeže možete ispitati i jednostavnim samopregledom.

Samopregled

Samopregled madeža obavite u pet koraka, a zatim se, u ovisnosti o rezultatima, obratite specijalisti.

1. Bezopasan madež pravilnog je oblika: okrugao, ovalan ili duguljast.

2. Ako su ivice ravne, uredne i čistih obrisa, sve je u redu. Ako su ivice nepravilne, nareckane ili nejednake boje, potražite mišljenje ljekara specijaliste.

3. Jako tamni mladeži, skoro crni, razlog su za odlazak kod ljekara specijaliste.

4. Ako je prečnik veći od šest milimetara, potrebno je obratiti se ljekaru.

5. Promjene madeža u pigmentaciji, upale, vlaženja, krvarenja nisu dobar znak i jedan su od razloga za odlazak na pregled.

Koristite ogledalo

Madeže treba pregledati pažljivo i strpljivo, a najbolje je stati ispred ogledala i analizirati ih. Pregledajte kožu od čela do stopala. Raširite ruke, dlanovima okrenutim prema naprijed i pregledajte unutrašnju stranu ruku, potom vrata, kožu iza ušiju, ramena, struk, bok, leđa, zadnjicu, bedra. Potom sjedite i pregledajte unutrašnji dio nogu i stopala. Provjerite kožu među prstima i oko noktiju, kao i spolni organ.

Pregled

Važno je da sve sumnjive promjene što prije prijave ljekaru, jer će on pažljivo pregledati madeže, a one sumnjive će posebno posmatrati lupom ili dermoskopom. Pregled je potpuno bezbolan i kratko traje, a daje vrlo pouzdane rezultate.

Dijagnoza

Adekvatnim pregledom utvrdi se otprilike 95 posto melanoma. Nakon postavljene dijagnoze promijenjeni madež se odstranjuje, a ako se to učini u početnoj fazi, izlječenje je skoro pa sigurno. Kod žena se melanom najčešće javlja na nogama, a kod muškaraca na leđima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.