DILEME Šta koristiti kada se pojavi narandžina koža

Anticelulitne kreme koje griju i hlade

Avaz.ba
11.02.2019 11:09

Skoro da i nema žene koja barem jednom u životu nije posegnula za kremom protiv celulita u želji da ublaži izgled tzv. narandžine kore. Osim što narušava izgled kože, celulit često utječe i na manjak samopouzdanja, posebno u ljetnim mjesecima.

Kofein i glina

Celulit su masne nakupine smještene između kolagenih vlakana. Takvi odjeljci masnih stanica koje s vremenom „bubre“ vrše pritisak na krvne i limfne žile smještene unutar kolagenih vlakana, što rezultira nešto sporijom cirkulacijom na tom području i „istjecanjem“ tekućine između masnih stanica. Zato u odjeljcima stanice dolazi do povećanja volumena, a time se dodatno vrši pritisak na krvne i limfne žile.

S vremenom kolagenska vlakna slabe i na tim mjestima pojavljuju se udubine na koži, a na mjestima većeg volumena masnih odjeljaka stvaraju se vidljive izbočine i koža poprima izgled narandžine kore. Postoje brojne tehnike kojima se celulit može ublažiti, a jedno od onih za kojima žene najčešće posežu jesu kreme.

Na tržištu postoje kreme koje hlade i kreme koje griju, a stanje kože, kao i opće zdravstveno stanje, pokazat će put u odabiru pravilnog preparata. Tople kreme zagrijavaju kožu i poboljšavaju metabolizam stanica u koži. Sadrže kofein, koji djeluje na pojačanje cirkulacije, glinu koja grije i bogata je mineralima, biljne ekstrakte bršljana, divljeg kestena, alge koje sadrže jod te djeluju na ubrzavanje metabolizma masti i nadoknađuju minerale u koži.

 Dodatak mentola

S druge strane, kreme koje hlade sadrže okeanske alge, zelenu glinu, bršljan, divlji kesten, brezu, kofein, mineralnu ili morsku vodu, ali i dodatak mentola koji dubinski hladi kožu. Pritom alge igraju primarnu ulogu, jer su poznate po svojoj učinkovitosti u uklanjanju potkožnih naslaga.

Genetska promjena

Treba biti svjestan kako ni najbolja krema neće u potpunosti ukloniti celulit, jer je to nešto što nastaje već u pubertetu. Nema čarobnog štapića kojim se možemo celulita zauvijek riješiti. To je genetski uvjetovana promjena, a do danas ne postoji terapija koja može djelovati na gen.

Proširene vene

Tople kreme svakako bi trebale izbjegavati žene s proširenim venama i kapilarama. One bi trebale birati kreme koje hlade, a koje su pogodne za sve žene s osjetljivom kožom. Kreme protiv celulita potrebno je nanijeti na željeno područje u obilnim količinama, masirajući ih pritom sve dok se u potpunosti ne upiju.

Pomaže i more

Iako u kremama nije spas, one su neophodne za svakodnevni tretman kože koji se može primjenjivati i kod kuće. Također, za spas kože od celulita potrebna je promjena stila života, kao i dermatološki tretmani barem dvaput godišnje, a mogu se iskoristiti i blagodati mora prepunog minerala.

Razvoj celulita

Razlikuju se tri stadija celulita: blagi, srednji i uznapredovali. Na razvoj celulita utječe i nezdrav način života, uključujući nekretanje, pušenje, nedovoljne količine unosa vode i nepravilna prehrana.

Izbjegavati solarij

Anticelulitne kreme koje nije potrebno nanositi u određeno doba dana mogu se koristiti svaki put nakon tuširanja te će tako ujedno djelovati protiv celulita, ali i hidratizirati kožu umjesto losionom. Suha koža sklonija je celulitu zato što je tanja, stoga treba izbjegavati solarij, jer UV zrake prodiru dublje i oštećuju više kolagena.

NA VRH