PREPORUKE

Riješite se viška estrogena prirodnim putem

Avaz.ba

14.11.2018

Estrogen je veoma važan protein kako za žene tako i za muškarce. Igra veoma važnu ulogu kod reprodukcije i razvoja ženskih seksualnih karakteristika, ali je važan i kod reproduktivnih funkcija muškaraca.

 Potrebne mjere

Ma koliko bio važan, višak estrogena i kod žena i kod muškaraca može uzrokovati brojne probleme, od naglog debljanja do povećanog rizika od karcinoma, pa sve do poremećaja štitne žlijezde. Ali, postoji način kako se riješiti viška estrogena prirodnim putem, ali prije poduzimanja mjera potrebno se posavjetovati s ljekarom i uraditi potrebne analize.

- Jedite gljive - Većina gljiva poznata je po tome što smanjuje produkciju aromataza, enzima čija je primarna funkcija upravo produkcija estrogena.  

- Smanjite ili eliminirajte upotrebu mlijeka - Mlijeko je jedan od najbogatijih izvora estrogena u ishrani i zato ako imate problem, smanjite ili u potpunosti izbacite mlijeko iz ishrane.

 Masne naslage

- Pijte manje piva - Većina alkoholnih pića ima visoke količine estrogena, a pivo u tome prednjači.

- Riješite se viška masnih naslaga - Estrogen se skladišti u ćelijama masnih naslaga, što znači da što više masnih naslaga imate, to je više estrogena u organizmu.

- Izbjegavajte upotrebu plastičnog suđa - Većina plastike od koje su napravljene plastične flaše i posude sadrže BPA, komponentu koja aktivira estrogen, a neka istraživanja pokazala su da je ova supstanca povezana i s debljanjem.

 Jedite crno grožđe  

Ovo voće sadrži rezveratol, hemikaliju koja umanjuje produkciju estrogena. Osim u grožđu, ova hemikalija nalazi se u sjemenkama i koži grožđa. I povrće poput brokolija, karfiola, kelja, kupusa i prokulica sadrži fitohemikalije koje preventivno utječu na produkciju estrogena u organizmu.

Organska hrana

Hemikalije i pesticidi kojima se tretiraju namirnice aktiviraju receptore estrogena kada se apsorbiraju u organizam. Konzumiranjem organskih namirnica smanjit ćete toksine u organizmu i samim tim sniziti nivo estrogena.

Magnezij

Uzimanje magnezija olakšava uklanjanje estrogena iz tijela. Ako u tijelu nema dosta magnezija, metaboliti estrogena nakupljat će se i prouzrokovati oštećenje DNK i potencijalno izazvati rak. Sportisti i ljudi koji se fizički troše, a pritom ne jedu dovoljno namirnica koje sadrže magnezij, imaju povećan rizik da estrogen postane toksičan za njih.

Unos omega-3

Potrebno je paziti na dovoljan unos masti, a pogotovo omega-3 masnih kiselina. Riblje ulje i laneno ulje, koji su prirodni izvor omega-3 masnih kiselina, treba uzimati u količinama od dva do tri grama dnevno.

Izbaciti slatkiše

Slatko je opasno za svakoga, a kada je riječ o hormonima, slatkiši narušavaju metabolizam i smanjuju nivo SHBG, proteina koji na sebe veže višak hormona. Šećerna bolest, tj. inzulinska rezistencija, povezana je s niskim SHBG, što dovodi do drugih hormonskih poremećaja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.