KORISNO Burne reakcije kože na hemijske sastojke

Prepoznajte simptome: Alergije na šminku nisu uvijek bezazlene

Avaz.ba
31.03.2019 11:48

Otekline, svrbež i crvenilo, nažalost, ponekad budu rezultat želje za uljepšavanjem i korištenjem šminke. Umjesto prekrasnog make-upa, imunološki sistem reagirao je preosjetljivošću na neki od sastojaka iz kozmetičkog proizvoda.

 Kontaktni dermatitis

Alergijske reakcije na šminku postaju sve češće i izazivaju zdravstvene poteškoće u sve mlađoj populaciji, jer je dobna granica kada današnje djevojke posežu za šminkom sve niža.

Sve je veći broj raznih alergijskih reakcija, za koje nismo ni svjesni da dolaze od šminke ili, naprimjer, dezodoransa. Konzervansi koji najviše brinu dermatologe koriste se u kozmetici brojnih kompanija. Posebno su opasni oni koji pomažu pri očuvanju boja, a uzrokuju kontaktni dermatitis koji se često javlja i nekoliko dana nakon doticaja s kožom.

On, također, produžava rok trajanja preparata, a sastavni je dio krema, gelova za tuširanje, maskara, šampona, regeneratora i sapuna. Uništava bakterije, plijesan i viruse u tim preparatima, a bez njega bi se kozmetika pokvarila ubrzo nakon otvaranja.

Alergije koje uzrokuju takvi sastojci traju cijeli život te izazivaju bolne ekceme i mjehure na površinskom sloju kože. U maskarama i sjenilima alergijske su reakcije često uzrokovane i sastojcima kao što su gliteri, šljokice u prašku, hlapiva ulja i parfemi, različiti antioksidansi, pigmenti, tvari za spajanje.

 Gliteri i šljokice

Zbog štetnih posljedica na ljudsko zdravlje, stručnjaci pozivaju na zabranu upotrebe šljokica. Velika Britanija planira potpuno zabraniti kozmetičke proizvode, poput pilinga i gelova za lice, koji u sebi sadrže mikrogranule (slične šljokicama), a u nekim britanskim vrtićima već je zabranjena upotreba šljokica. Najbolje je izbjegavati glitere i šljokice, kao i sve proizvode koji ih sadrže. Nemojte koristiti make-up, lak za nokte i sprejove koji u sebi sadrže bilo kakve svjetlucaste mikročestice.

 Crvenilo

Alergiju možete prepoznati ako imate mjehure na koži, crvenilo i otekline, koje se najčešće pojavljuju na licu i rukama. Kada pomislite da ste alergični na pojedini pripravak, njegovu primjenu treba odmah prekinuti te se obratiti ljekaru, dermatologu ili alergologu, kako biste to provjerili kroz alergološka testiranja.

Prevencija

Uvijek perite ruke i lice prije nanošenja šminke. Nemojte koristiti tuđe kozmetičke proizvode. Nemojte nanositi šminku na oči ako imate neku infekciju, poput konjunktivitisa. Bacite sve proizvode koje ste koristili od kada ste prvi put otkrili da imate infekciju.  

Trajanje

Bacite staru kozmetiku. Većina kozmetike sadrži dovoljno konzervansa koji je štite od plijesni, bakterija, ali kroz određeni rok. Trebate strogo poštivati rokove trajanja na deklaraciji, jer stara kozmetika može prouzrokovati alergije koje će se teško povući i uz terapiju. 

 Šta pomaže 

Najbrži način koji će ublažiti crvenilo i pečenje kože jesu oblozi od vode ili čaja (kamilica). Pomažu i određene kreme koje možete dobiti na preporuku ljekara, aloe vera gel... Ako se radi o jakim simptomima, mora se hitno ljekaru kako bi propisao antihistaminike i dao odgovarajuću terapiju.  

Sastojci

1. Gledati popis sastojaka: što duži popis sastojaka, to veći rizik od alergija.

2. Čitati popis sastojaka: ako već znate da neki sastojak uzrokuje reakcije, onda dobro pročitati sastave prije kupovine.

3. Brend ili ime proizvoda ne znači ništa, opet čitajte sastojke

4. Sve navedeno ne odnosi se samo na preparativnu kozmetiku i deterdžente nego i na dekorativnu kozmetiku, pa i kod nje provjerite sastojke.

Tagovi

Šminka Alergija

Komentari

NA VRH