KORISTI

Mršavljenje prija svakom organu

Avaz.ba

18.11.2018

Višak kilograma može imati ozbiljne posljedice po zdravlje, to je poznato. Evo kako tijelo reagira na skidanje viška kilograma, možda vas to motivira da se (konačno) pokrenete.

 Ozbiljne posljedice

- Pluća

Dokazano je da skidanje samo pet do deset posto ukupne težine znatno poboljšava rad pluća i rješava probleme "kratkog daha" karakterističnog za osobe s viškom kilograma. Ovo je znatno poboljšanje u svakodnevnom životu, činjenica da možete, recimo, ići uz stepenice, a da se ne zadišete.

- Jetra

Skidanje viška kilograma smanjuje rizik od gomilanja masti u jetri. Takozvana masna jetra može pod određenim okolnostima izazvati brojne probleme, koji u nekim slučajevima mogu dovesti do otkazivanja funkcije jetre, pa i raka. Ali, ako skinete višak kilograma, moguće je ispraviti ta oštećenja. Ali, ako se ne bavite time, snosit ćete ozbiljne posljedice.

- Leđa

Osobe koje imaju višak kilograma češće pate od bolova u lumbalnom dijelu kičme. Mršavljenje i malo više kretanja obično rješavaju problem. Skidanje viška kilograma olakšava mišićima da nose kičmu.

 Voće i povrće

- Crijeva

Osobe koje imaju višak kilograma izložene su povišenom riziku od raka crijeva. Održavanje tjelesne težine u zdravim granicama štiti nas, između ostalog, od raka crijeva, a ishrana koja podrazumijeva mnogo voća, povrća i žitarica cjelovitog zrna, također, umanjuje rizik od različitih tipova raka.

Grudi 

Ako imate višak kilograma, skidanje svega pet posto vaše tjelesne težine (i održavanje postignutog) snižava rizik od raka dojke za 25 do 40 posto. Do ovog podatka došli su u Američkoj organizaciji za prevenciju raka dojke. 

 Koljena

Ako vam je indeks tjelesne mase 30 ili više, rizik od osteoartritisa koljena znatno je povišen. Ali, svakih pola kilograma koje izgubiti znatno smanjuje pritisak na koljena. I minimalan gubitak težine može napraviti veliku razliku u naprezanju zglobova. 

Stopala

Višak kilograma utječe i na hod. Stopala su u neprirodnom položaju, šire su postavljena, prsti su usmjereni prema vani. To onda snižava luk stopala, čineći vas nestabilnijim, a kao posljedica se javljaju bolovi u stopalima, koljenima, kukovima, donjem dijelu leđa… Ali, ako smršavite, za 12 sedmica situacija će se vrati u prijašnje stanje.  

Tjelesni procesi

Skidanje viška kilograma ne djeluje samo na pojedinačne organe. Ono štiti od različitih bolesti i stanja, a čak i minimalan gubitak težine od pet do deset posto ukupne tjelesne težine dovoljan je da se ti pozitivni procesi pokrenu.

Dijabetes

Mršavljenje poboljšava odgovor našeg organizma na inzulin. Svaki kilogram viška koji skinete umanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za čak 16 posto.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.