ANALIZE

Najviše pesticida u jagodama i špinatu

Avaz.ba

10.6.2018

Američko neprofitno ekološko udruženje EWG svake godine provodi istraživanja o prisutnosti pesticida na voću i povrću. Prema novim istraživanjima, „najprljavija hrana“ za 2018. su jagode, jabuke i špinat. No, znači li to da biste ih trebali prestati jesti?

 Direktni kontakt

Nažalost, pesticidi su svuda oko nas, a kada je riječ o namirnicama iz standardnog uzgoja, nemoguće ih je izbjeći. Najviše od svega zabrinjava činjenica da se ostaci pesticida s voća i povrća ne mogu ukloniti čak ni pranjem.

Najsigurnije su one vrste koje na sebi imaju zaštitnu koru pa pesticidi ne mogu do samog ploda. Takvi su mango, avokado i kukuruz. Ipak, većina voća i povrća nema tu koru pa su pesticidi u direktnom kontaktu s plodom.

''Dirty dozen'' lista za 2018. otkriva namirnice koje sadrže najviše pesticida, a prema ovogodišnjem izvještaju, jagode su se već treću godinu zaredom pronašle na ovom zloglasnom popisu.

Dakle, svakako dobro razmislite prije nego što idući put u trgovini poželite kupiti ove namirnice. Najsigurnije je kupovati namirnice iz ekološkog uzgoja ili da ih uzgajate sami.

Kupovne navike

S druge strane, postoje stručnjaci za hranu koje tvrde da su istraživanja EWG-a neutemeljena te da je količina pesticida na namirnicama premala da bi mogla negativno utjecati na zdravlje.

Dakle, ako već pretražujete popis i razmišljate o kontaminiranim proizvodima koje imate u svom frižideru, nemojte paničariti. EWG tvrdi da je kontaminirano voće i povrće ipak zdravije od procesuiranih namirnica. Želite li smanjiti pesticide u svojoj prehrani, jednostavno promijenite svoje kupovne navike. Kupovina organski uzgojenog voća i povrća jedna je od najboljih zaštitnih mjera u borbi protiv pesticida.

 Najzagađenije voće i povrće

1. Jagode

2. Špinat

3. Nektarine

4. Jabuke

5. Grožđe

6. Breskve

7. Trešnje

8. Kruške

9. Paradajz

10. Celer

11. Krompir

12. Slatka paprika

Lista najsigurnijih namirnica

1. Avokado

2. Kukuruz

3. Ananas

4. Kupus

5. Luk

6. Slatki grašak (smrznuti)

7. Papaja

8. Šparoge

9. Mango

10. Patlidžan

11. Kivi

12. Dinja

13. Karfiol

14. Brokula

Detaljno pranje

Detaljno operite i očetkajte voće i povrće pod mlazom mlake tekuće vode i dobro isperite. Ne zaboravite dobro oprati lubenice prije rezanja jer je njihova kora leglo mikroba, a ako ih ne operete s kore, nožem ćete ih samo unijeti unutra! Bacite vanjsko lišće lisnatog povrća.  Uzmite veću zdjelu i namočite u njoj plodove te ih onda dobro ponovo isperite pod mlazom vode. 

 Moćni sprej

Pomiješajte po čašu vode i bijelog sirćeta te dvije kašike sode bikarbone. Pošpricajte namirnice sa svih strana, ostavite da djeluje od 5 do 10 minuta te operite četkicom pod mlazom vode.

 Ogulite koru

Najsigurnija varijanta svakako je odstraniti koru s povrća i voća – tako sigurno nećete unijeti štetne hemikalije u organizam. Ali, i tada se preporučuje da namirnice prije upotrebe operete, jer prilikom guljenja može se dogoditi da pesticidi uđu u unutrašnjost. Možete potopite krpu u toplu vodu i njome očistite komade voća i povrća koje ste prethodno isprali čistom vodom. Mokra i topla krpa uklonit će eventualne ostatke pesticida. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.