UPOZORENJA

Nikotin iz treće ruke

Avaz.ba

18.6.2018

Naučnici su upozorili na opasnost od tzv. pušenja iz treće ruke, odnosno na prisutnost čestica dima u namještaju i tepisima, čak i u prostorima u kojima se ne puši.

Dodatne studije

Američki istraživači kažu da se opasne čestice iz duhanskog dima zadržavaju u odjeći, namještaju, zavjesama i tepisima te da se ponovno mogu naći u zraku koji udišemo i raširiti se ostalim prostorijama putem ventilacijskog sistema.

Za razliku od aktivnog i pasivnog pušenja (tzv. pušenja iz druge ruke), dokazi o štetnosti pušenja iz treće ruke nisu toliko detaljno ispitani pa naučnici pozivaju na dodatna istraživanja.

Laboratorijski testovi pokazuju da indirektno izlaganje ostacima dima, prisutnim na koži, odjeći ili namještaju, kod miševa može izazvati smanjenje imuniteta. Naučnici upozoravaju i na štetnost čestica dima zaostalih u namještaju za novorođenčad ili vrlo malu djecu koja spavaju na kaučima ili sofama koje su bile izložene dimu.

Problem je u tome što se ostaci nikotina zadržavaju na unutrašnjim površinama, koji se poslije spajaju s nitrogenskom kiselinom, formiranom iz plinovitog nitrogenovog oksida, koji ispuštaju štednjaci i ostali uređaji koji koriste plin.

Kad se te hemikalije spoje, formira se dokazano kancerogeni nitrozamin, inače prisutan u duhanu.

Prisustvo nikotina

Nedavno istraživanje, objavljeno u časopisu “Science Advances”, upozorava i na to da se čestice nikotina iz namještaja mogu ponovo naći u zraku i proširiti po prostoru. Isto vrijedi i za elektronske cigarete, koje, također, sadrže nikotin.

- U prostorijama u kojima se već neko vrijeme nije pušilo, pronašli smo čestice iz duhanskog dima u čak 29 posto ukupne mase zraka. To je važno otkriće i otvara pitanje kako se toliko mnogo čestica duhanskog dima može naći u ventiliranim, nepušačkim prostorima - rekla je doktorica Anita Ejveri (Avery) s Univerziteta “Drexel” u Filadelfiji.

Eksperiment

Naučnici su koristila dva kontejnera, od kojih su jedan ispunili duhanskim dimom i poslije ga temeljito prozračili. Idućeg dana, filtrirali su zrak onako kako to rade ventilacijski sistemi u zgradama i otkrili su da je u onom kontejneru koji je bio ispunjen dimom, iako su ga temeljito prozračili, količina duhanskih čestica 13 posto viša.

Velika opasnost

- Mnoge javne ustanove zabranile su pušenje. No, te zabrane štite ljude samo od pušenja iz druge ruke, ali ne i od pušenja iz treće ruke, odnosno od čestica zaostalih u namještaju i površinama. Studije pokazuju da je takav oblik zagađenja česticama duhanskog dima potencijalno još opasniji od pasivnog pušenja, jer ga je, praktično, nemoguće izbjeći - kaže doktor Majkl Vang (Michael Wang) s Univerziteta “Drexel”.

Rizik od raka 

Nil Tomas (Neil Thomas), profesor epidemiologije na Univerzitetu u Birmingemu, kaže da izloženost česticama dima iz namještaja malo povećava rizik od razvoja raka. Pretpostavlja se da će oboljeti jedan od 1.000 ljudi izloženih česticama. 

 Ugrožena djeca 

Istraživanja pokazuju da su djeca osjetljivija na izloženost česticama dima te da se one mogu naći na svim mogućim mjestima. Čestice su nađene čak i u inkubatorima na odjelima neonatologije u bolnicama, i to zahvaljujući sistemima ventilacije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.