SAVJETI

Tajne savršenog roštilja

Avaz.ba

1.5.2018

Iako ga većina ljudi voli, pripremiti savršen roštilj nije nimalo lak zadatak. Može se činiti kao vrlo jednostavan zadatak, ali tajna savršenog roštilja leži u velikom iskustvu. Svaki pravi gurman ima tajnu savršenog roštilja. Pomoću ovih savjeta i vi možete podići umijeće roštiljanja do savršenstva.

Drva i ugalj

1. Izbor roštilja je najbitniji

Najbolji je roštilj na drva i ugalj. A tu je vrlo bitan i odabir rešetke. Ona sa širokim trakama niz koje se cijedi mast i tekućina koju meso ispušta tokom pečenja, čest je odabir mnogih, jer je na njoj najjednostavnije postići da se meso suviše ne osuši.

2. Bez dobrog mesa zaboravite ukusan roštilj

Nije potrebno posebno napominjati da bez dobrog mesa nema ni dobrog roštilja. Kupite kvalitetno i svježe meso. Isto je i s marinadom, smjesom ulja, začina, senfa, mljevene paprike i luka u kojoj meso treba odstajati do 24 sata, kako bi poprimilo savršenu aromu. U ovom slučaju nema dobrog savjeta, već savršenu mješavinu i marinadu morate smisliti sami, prema vlastitom ukusu.

3. Podignite svoje umijeće roštiljanja na viši nivo

Meso nikad ne stavljajte na roštilj čim potpalite ugalj. Čekajte da ugalj poprimi svijetlosivu boju, a žar postane crven. Za dobar žar potreban je i dobar dotok zraka. Dobra priprema uglja je važna jer se gostima nikako neće svidjeti meso koje je pougljenilo izvana, a sirovo je iznutra.

Napravite umak

4. Umak za roštilj

Strogo gledano, umak za roštilj stavlja se na meso pred sam kraj pečenja ili kada je već stiglo na sto. Ali, nerijetko ćete doživjeti od roštiljskih nestručnjaka da se umakom za roštilj posluže u svrhu mariniranja ili premazivanja.

Roštilj umak možete napraviti isti dan, ali i ranije. Jednom napravljen, sačuvat će se u frižideru i nekoliko sedmica. Isto tako, rutinu možete razbiti koristeći maslac sa začinskim biljem da začinite već gotov odrezak, kao i mnoštvom umaka (dipova) u koje ćete umakati već ispečene komade mesa.

 Maslac za odrezak

Da biste postigli jednak okus i strukturu mesa, odrezak odmah nakon pečenja sklonite s roštilja. Potom uzmite kašiku maslaca i njome premažite komad mesa te ostavite da se rastopi. Dobit ćete time posebno sočno i ukusno meso. Istu proceduru možete primijeniti i na povrću.

 Kojim redoslijedom  

Obično se na najzagrijaniju rešetku i jaki žar prvo stavlja govedina, jer dobro podnosi visoku temperaturu. Nakon nje idu piletina, ražnjići pa povrće, kojem više odgovara niža temperatura.  

Povrće

Meso nije jedina namirnica koja je izvrsna kada se pripremi na roštilju. Grilati možete i omiljeno povrće i poslužiti ga kao predjelo, prilog ili glavno jelo, a jednako tako na roštilju možete pripremiti i desert, odnosno voće poput breskve, banane, ananasa ili jagoda.

Najbolji dresinzi

- Izmiksajte u majonezi koricu limuna, sok od limuna, zgnječeni bijeli luk, so, biber i jedan inćun.

- Umutite majonezu, kiselu pavlaku, mileram, mlijeko, sirće, so i biber. Dodajte usitnjeni plavi sir, poput gorgonzole, rokfora ili danablua.

- Usitnite korijander, pola avokada, sok od limete, bijeli luk, sirće, maslinovo ulje i so. Po želji možete dodati i med.

- Izmiješajte puter od kikirikija, med, soja-sos, jabukovo sirće, susamovo ulje, bijeli luk u prahu i biber.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.