PREPORUKE

Kako spriječiti trovanje hranom

Avaz.ba

10.4.2018

Trovanje hranom je bolest do koje dolazi zbog konzumiranja namirnica u kojima se nalaze paraziti, virusi ili bakterija poznatija kao ešerihija koli. Ponekad će bakterije proizvesti otrove u hrani zbog kojih će kasnije nastupiti problemi.

 Prati ruke

Postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti ako želite izbjeći neugodne posljedice trovanja hranom kao što su:

- Higijena – uvijek je važno prati ruke, jer one prenose brojne mikroorganizme.

- Pravilno čuvanje hrane – hranu čuvajte na hladnom mjestu na temperaturi koja je ispod 8 stepeni. Skuhanu hranu stavite u frižider oko 30 minuta nakon obrade ako je nećete odmah jesti.

- Pravila obrada hrane – pravilnom termičkom obradom hrane uništit ćete većinu bakterija. Jela jedite još vruća. Ako se brzo hlade, a nećete ih odmah jesti, pohranite ih u frižider. Uvijek pripazite koji je datum isteka roka trajanja. To se posebno odnosi na mliječne proizvode poput jogurta. Pazite na svježinu jaja i namirnica koje ih sadržavaju, poput majoneze.

Kako biste spriječili trovanje hranom, vodite računa o tome kako čuvate hranu i na kojem mjestu. Pribor za jelo mora biti čist, a pogotovo ljeti. Posebnu pažnju treba obratiti na čistoću kuhinjskih površina i pribora kojim pripremamo jela i konzumiramo ih.

Rizične grupe

Nakon svake pripreme jela, očistite površinu na kojoj ste radili uz pomoć sredstava za dezinfekciju. Ne zaboravite čistiti frižider, zamrzivač i perilicu za pranje suđa.

Iako se trovanje može svakome dogoditi, postoji rizična grupa koja ima veći rizik od obolijevanja. Osobe koje imaju autoimune bolesti, bolesti bubrega, HIV, dijabetes, bolesti jetre i trudnice posebno su ugrožene.

Simptomi 

Ako ste se otrovali hranom, nastupit će sljedeći simptomi:  

- Umor

- Slabost

- Bolovi u trbuhu

- Povraćanje 

- Mučnina

- Gubitak apetita

- Proljev

- Visoka tjelesna temperatura

 Rizične namirnice 

Trovanje najčešće uzrokuju namirnice kao što su: 

- Neoprano voće i povrće

- Nedovoljno pečeno ili sirovo meso

- Sirove školjke

- Nepasterizirani mliječni proizvodi

Dehidracija

Iako posljedice trovanja obično prolaze nakon nekoliko dana, u tom periodu treba pripaziti na dehidraciju. Simptomi dehidracije su: nedostatak suza kod plakanja, ošamućenost, zbunjenost, glavobolja, suha usta, tamni urin. 

Salmoneloza

Salmoneloza je bolest do koje najčešće dolazi nakon što se konzumira hrana zaražena bakterijama, poput mesa, mlijeka i jaja. Poznata je i kao bolest prljavih ruku, jer se hrana može kontaminirati preko ruku zaražene osobe koja nakon nužde nije dobro orala ruke. Simptomi salmoneloze su: visoka tjelesna temperatura, bolovi u trbuhu, proljev, povraćanje i mučnina.

Opće preporuke

Potrebno je oprati radnu površinu nakon što ste na njoj obrađivali sirove namirnice. Bilo bi dobro izbjegavati jela koja u sebi sadrže svježe mlijeko, sirovo meso i jaja. Važno je sve vrijeme piti dovoljno tekućine te izbjegavati mliječne proizvode i čvrstu hranu sve dok ne prođu proljev i povraćanje. Držite se dijete na bazi banana, tosta ili krekera te izbjegavajte prženu hranu i napitke s kofeinom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.