NJEGA

Suha koža zateže i svrbi

Svakodnevno izlaganje suhom hladnom zraku i vjetru može poremetiti ravnotežu u koži i izazvati iritaciju

Avaz.ba

19.3.2018

Zdrava koža lica preduvjet je za ljepotu, ali je mnogim osobama teško dostižna. Ubrzani tempo života, nezdrava prehrana, vanjski faktori, sve to utječe na najveći ljudski organ, pri čemu je koža na licu najizloženija i najosjetljivija.

Koža se obnavlja svakih 7 do 10 sedmica, a njena glavna uloga je da zaštiti organizam od štetnih utjecaja izvana. Koža sprečava ulazak štetnih mikroorganizama i infekcija iz okoline, ali i djelovanje hemikalija.

 Nedostatak vode

Mnogi će reći da imaju suhu kožu, a u biti, koža im je dehidrirana. Dakle, suha koža znači nedostatak ulja, dehidrirana koža znači nedostatak vode.

Tokom hladnog vremena, upravo isušivanje kože može predstavljati veliki problem za kožu. Svakodnevno izlaganje suhom hladnom zraku i vjetru može poremetiti ravnotežu u koži i izazvati svrbež, peckanje, zatezanje i iritaciju.

Pojava bora

Suha koža može se prepoznati po zatezanju, peckanju, iritaciji i svrbežu. Osim toga, primijetit ćete gubitak napetosti i punoće kože, pojavu sitnih bora i perutavosti na površini kože. Koža može biti gruba i suha na dodir, a vrlo često je crvena.

Kod suhe kože tretman je jednostavan. Kožu treba stalno snabdijevati masnijim kremama na bazi ulja. Kod dehidrirane kože, koja može biti i mješovita i masna, potrebno je stavljati hidratantne kreme, koje su tada nemasne.

Tuširanje

Možda uživate u vrućem tušu, ali ako imate suhu i osjetljivu kožu, samo ćete pogoršati kožne probleme. Vruća voda ispire hranjiva ulja iz kože i čini je još više suhom. Zaštitite osjetljivu kožu tuširajući se umjereno toplom vodom. Također, ograničite vrijeme za tuširanje na maksimalno 10 minuta. 

Ulje i kreme

Ulja su najbolja za suhu i osjetljivu kožu, jer sprečavaju isparavanje vlage. Masti i kreme imaju smjesu ulja i vode te su lakše za upijanje. Losioni su najmanje masni, ali morat ćete ih češće aplicirati na kožu. Osobama s osjetljivom kožom odgovara korištenje laganih losiona tokom dana, a pred spavanje nanose ulje za tijelo ili maslac.

 Piling

Piling vam se možda čini kao pametan način da se riješite suhe kože, ali takva sredstva za čišćenje mogu, zapravo, iritirati osjetljivu kožu. Ako baš imate potrebu napraviti piling, potrudite se da on bude nježan i prirodan. Pomiješajte, naprimjer, maslinovo ulje, šećer i med te laganim potezima masirajte kožu i isperite. 

Depilacija 

Ukoliko se depilirate pod tušem, pobrinite se da zaštitite osjetljivu kožu odgovarajućom tehnikom brijanja. Uvijek prije depilacije britvicom na kožu nanesite kremu za brijanje. Ne zaboravite i redovno mijenjati oštricu na britvici, jer tup žilet može dovesti do povreda, iritacija i uraslih dlačica 

 Mlijeko

Nadraženu kožu možete izliječiti i običnim mlijekom. Dvaput dnevno stavite na lice oblog natopljen mlijekom, ostavite ga deset minuta, a zatim nahranite kremom protiv alergija. Koža će upiti masnoću iz mlijeka, koja će je učiniti čvršćom i hidratiziranom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.