SVEZNADAR

Korisni trikovi za osjetljivu kožu

Svakodnevno čišćenje lica mlijekom za skidanje šminke može oštetiti i nadražiti kožu

Avaz.ba

26.2.2018

Većina žena uživa u šminkanju, ali ih mali broj voli skidati šminku. To je, ipak, jedna od najvažnijih stvari prije spavanja za zdravlje i mladost kože. Dok spavamo, koža se obnavlja, ali ako su naše pore pune šminke, koža neće moći disati, što će onemogućiti obnavljanje ćelija.

Odlične zamjene

No, svakodnevno čišćenje lica mlijekom za skidanje šminke može oštetiti i nadražiti kožu. Odlična zamjena su namirnice iz kuhinje, koje ne sadrže hemikalije, a možete ih pripremiti na jednostavan način.

Za skidanje šminke može poslužiti i jogurt. Kao spoj vitamina i proteina, mlijeko hrani kožu i čini je mekanom pa je savjet da navečer komadićem vate natopljenim u mlijeko očistite lice.

 Maslinovo ulje

Sljedeća najpopularnija namirnica za skidanje je maslinovo ulje. Umočite vaticu u ulje te njome prijeđite preko kapaka. Ovo ulje skinut će i najjaču maskaru ili bilo koji drugi vodootporni proizvod sa područja oko očiju.

Maslinovo ulje prepuno je antioksidansa i vitamina A i E pa ćete već nakon nekoliko dana primijetiti kako vam je dio ispod očiju osvježen te da su podočnjaci postali bljeđi i manje uočljivi. Objašnjenje za ovo je logično - ulje hidratizira kožu, a podočnjaci su uglavnom problem suhe kože.

Ako u svom domu nemate maslinovo ulje, vatu namočite mlijekom, iscijedite i na nju nakapajte malo suncokretovog ulja. Očistite lice i isperite ga mlakom vodom. Za skidanje šminke s očiju odličnim se, također, pokazalo kokosovo ulje, koje je veoma hranjivo i bogato vitaminima.

Maramice

Za skidanje šminke maramice nisu dovoljne. One će ukloniti šminku samo sa površine kože. Koristite ih kao prvi korak u skidanju šminke, ali uvijek nakon toga koristite sredstvo za čišćenje lica koje i inače upotrebljavate. 

Uklonite kosu

Vezanje kose u rep djeluje kao nešto što se podrazumijeva, ali je veoma važno. Kad pokupite kosu u rep, moći ćete očistiti cijelo lice, posebno one dijelove oko kose, odnosno ivice obraza i čela, gdje se najčešće skupi višak šminke.

Počnite od usana

Skidanje šminke trebalo bi raditi u nekoliko koraka. Prvi korak su usne. Bez obzira na to nosite li neutralne ili jarke boje, prvo skinite karmin. Time ćete izbjeći da se razmaže po cijelom licu. 

Područje oko očiju

Kad prijeđete na skidanje šmike s očiju, sjetite se da je koža oko očiju jako tanka i osjetljiva. Nikad oči nemojte trljati grubo. Najbolje bi bilo da natopite vatu sredstvom za uklanjanje šmike i prislonite na oko nekoliko sekundi. To će omekšati kožu i rastopiti šminku, što će olakšati njeno uklanjanje. 

 Vazelin čini čuda

Ako imate problema da uklonite tamnu šminku, pokušajte s vazelinom. Bit ćete iznenađeni s kakvom lakoćom uklanja čak i vodootpornu šminku. 

Para je vaš prijatelj

Natopite peškir vrućom vodom, ostavite ga da se ohladi nekoliko sekundi, a potom ga stavite na lice. Para će otvoriti pore i pomoći vam da uklonite preostalu nečistoću s lica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.