SVEZNADAR

100 kalorija iz brokule nije isto što i 100 kalorija iz čipsa

Avaz.ba

19.1.2018

Ako se svakodnevno borite s nemogućnošću gubitka kilograma i iscrpljeni ste od brojanja kalorija, vrijeme je da promijenite prehrambene navike i to sa smanjenim konzumiranjem hrane koja sadrži veće količine raznih vrsta šećera, odnosno imaju visoki GI (glikemijski indeks). 

Potreba za hranom 

Dakle, trebate se fokusirati na smanjenje količine šećera u krvi te održavanje njegove ravnoteže, bez velikih i čestih skokova i padova. 

Što više nivo tokom dana varira, to će potreba za hranom biti veća, a kilogrami će se teže topiti.

U teoriji, ako želite izgubiti višak kilograma, trebate trošiti više kalorija na dan nego što ih unosite u organizam.

No, nije isto ako pojedete 100 kalorija brokule i 100 kalorija čipsa. Naime, razlika je upravo u tom GI-ju. Dok će se od brokule u tijelo apsorbirati brojni potrebni hranjivi sastojci, što će utažiti vašu glad, od čipsa ćete biti još gladniji jer će doći do naglog povećanja, a nakon toga i naglog pada šećera u krvi, što je, zapravo, uzrok gladi.

Nemojte očekivati da vam neka magična pilula pomogne u gubitku kilograma pa tako ni u regulaciji nivoa šećera u krvi.

Ljekari i specijalisti često linijom manjeg otpora prepisuju lijekove za smanjenje šećera u krvi, što u mnogim slučajevima nije potrebno, jer bi se problemi mogli riješiti pravilnom prehranom. Ali, za to bi trebala postojati edukacija o zdravoj prehrani, kao prevenciji šećerne bolesti, povišenog holesterola, pa tako i nakupljanja viška kilograma.

Masne naslage 

Potrebno je izbjegavati hranu koja programira tijelo za pohranjivanje masnoća. Naime, kada jedemo hranu s visokim GI-jem (hrana s mnogo šećera i bijelog brašna), to dovodi po povećanja proizvodnje inzulina, koji iz krvi oduzima energiju i pohranjuje je u masne naslage. 

Nakon toga vrlo brzo dolazi do pada šećera i pojave gladi.

Kako biste bili sigurni šta stvarno jedete, sami spremajte obroke kod kuće. U hrani koju niste sami spremili ne znate šta se krije – masnoće, šećeri, aditivi, pa na kraju i koje je porijeklo namirnica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.