SVEZNADAR

Mali koraci za sreću i zadovoljstvo: Promjenom navika do boljeg mentalnog zdravlja

Piše: Avaz.ba

24.11.2017

Dovoljno je poduzeti male korake i usvojiti ne pretjerano revolucionarne nove navike, koje će pojedinca učiniti zadovoljnim i sretnim te dokazano pozitivno utjecati na njegovo mentalno zdravlje, tvrde naučnici s londonskog “University Collegea”.

Spuštena ramena

Dobra je vijest to što je najčešće riječ o izmjenama koje se mogu vrlo jednostavno uklopiti u svakodnevni način života, a zbog njih ćete se osjećati mnogo bolje, smatraju londonski naučnici. 

Predlažu jednostavne i lako primjenjive korake koji će pojedincu pomoći da poboljša svoje mentalno zdravlje.

1. Hodajte uspravno

Studije su pokazale da ćete se bolje osjećati ako hodate uspravno, visoko držeći glavu, a ramena prema natrag. Ako su vam ramena spuštena i držite se pogrbljeno, vjerovatnije je da ćete se fokusirati na negativne stvari.

2. Prestanite fotografirati sve oko sebe

Iako nas većina vjeruje da su fotografije važne, jer ćemo na taj način lakše upamtiti neke važne trenutke, rezultati objavljeni u časopisu “Psychological Science”, kažu drugačije. Ako ipak želite ovjekovječiti neki trenutak, koncentrirajte se na glavni motiv, nastojeći da pri tome ne pravite i selfi.

3. Vježbajte

Kratko vježbanje triput sedmično smanjuje opasnost od razvoja depresije za 19 posto, rezultati su istraživanja londonskog “University Collegea”. Aktivni ljudi manje su podložni depresiji, a depresivni su manje skloni vježbanju.

4. Ne odgađajte

Što duže čekate da obavite ono što ste naumili, unaprijed strahujući, bit ćete još nervozniji, a to će vas dodatno iscrpjeti. Smanjite stres slušanjem opuštajuće muzike ili vježbanjem, a potom prionite na posao.

5. Izađite iz toksične veze

Ako ste u vezi s nekim ko vas neprestano kritizira, to će vrlo negativno utjecati na vaše samopouzdanje, a da toga niste ni svjesni. U nekim slučajevima može rezultirati tjeskobom ili depresijom. Poslušajte upozorenja bliskih prijatelja ili članova porodice koji zamjećuju kritike vašeg partnera, i osvijestite znakove zlostavljačkog odnosa.

Naspavajte se

Ako niste naspavani, niste odmorni, a to znači da vaš organizam ne funkcionira kako bi trebao. Ukoliko imate problema s nesanicom, potražite stručnu pomoć.

Vrijeme za sebe

Porodica, prijatelji, posao… ne možete ugoditi baš svima, a ako to nastojite ostvariti, zapostavljate sebe. Osigurajte tokom dana vrijeme kad ćete ugađati sebi radeći nešto što vas relaksira ili veseli.

Odmor od mobitela

Pametni telefoni, tableti i prijenosni računari pretjerano stimuliraju rad mozga, a i mozak treba odmor. Ako ga stalno naprežete neprestanim korištenjem elektronskih uređaja, narušavate svoje mentalno zdravlje. Jedanput sedmično uzmite mini digitalnu detoksikaciju, čak i na pola dana ili samo na nekoliko sati. 

Multitasking

Slanje elektronske pošte uz obrok ne čini se na prvi pogled opasnim, ali je naučno dokazano da nas istovremeno obavljanje više stvari veoma iscrpljuje. Umjesto multitaskinga, fokusirajte se samo na jednu stvar, a potom prijeđite na sljedeću. 


Meditirajte

Meditacija može smiriti um od buke koju vam donosi stres. Protjerajte loše misli i sumnje ispunjavanjem uma mirom. Bonus - kad vam vremenske prilike dopuštaju, meditirajte u parku kako biste dobili dodatne prednosti zelenog okruženja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.