ISTRAŽIVANJA Ustanovili naučnici

Zašto nije dobro da jedete sami

Posljedice takvih navika u ishrani pokazale su se negativnim za muškarce i za žene

Avaz.ba

Ustanovljeno je da navike u ishrani predstavljaju opasnost za zdravlje

Foto: Ilustracija


Samaca je sve više, a osim što nemaju ništa bolji seksualni život od onih u vezama, kako je pokazao cijeli niz recentnih istraživanja i razbio uobičajene mitove, postoji još jedan veliki problem – ishrana.

Razvoj pretilosti

Naime, kod muškaraca koji jedu sami izgledi za razvoj pretilosti veći su za 45 posto, a isto je s visokim krvnim pritiskom i s povećanim nivoom holesterola, pokazalo je istraživanje seulskog univerziteta Dongguk.

Posljedice takvih navika u ishrani pokazale su se negativnim za muškarce i za žene, no bile su gore po muški rod. Ustanovljeno je da navike u ishrani predstavljaju opasnost za zdravlje onih koji jedu sami više od dvaput dnevno.

U studiji je učestvovalo 7.725 muškaraca kojima je postavljeno pitanje koliko često jedu sami.

  • Uživajte u zajedničkim obrocima

    Uživajte u zajedničkim obrocima

    Foto: Ilustracija


Južnokorejski su naučnici ustanovili i da se većinom radilo o samcima koji su često preskakali obroke. Najčešće se kod njih razvila abdominalna pretilost koju karakterišu naslage masnog tkiva u predijelu abdomena.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Obesity Research and Clinical Practice pokazalo je da se kod muškaraca koji jedu sami u 64 posto slučajeva razvija metabolički sindrom – grupa metaboličkih poremećaja koji se manifestuju kao inzulinska rezistencija, nakupljanje masnog tkiva u području stomaka visok nivo holesterola i povišen krvni pritisak.

Žive sami

Studija je pokazala da je kod žena koje redovno jedu same razvoj metaboličkog sindroma veći za 29 posto.

Naučnike je na ovo istraživanje podstaknuo podatak po kojem su domaćinstva u zapadnom svijetu sve manja, odnosno po kojem je sve više ljudi koji žive sami.

Zdravlje u kući
Ključ za borbu sa sterilitetom je u ovoj ishrani

Više o temi Ishrana

DJEČIJI JELOVNIK
Oprez: Riba je zdrava, ali može biti i alergen
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na