Ugledni neurolog tvrdi: Presađivanje ljudske glave se nije dogodilo

Avaz.ba
17.11.2017 19:44

Neugohirurg Serđo Kanavero (Sergio Canavero) nedavno se opet našao u žiži medijske pažnje izjavom da je izveo prvu uspješnu transplataciju ljudske glave na preminulom čovjeku. 

Ipak, neurolog Din Barnet tvrdi da je riječ o neistini i da tako nešto možda nikada neće biti postignuto, a svakako ne u skorije vrijeme.

Riječ o neistini

Ipak, neurolog Din Barnet (Dean Barnett) tvrdi da je riječ o neistini i da tako nešto možda nikada neće biti postignuto, a svakako ne u skorije vrijeme.

- Njegov pojam ‘uspješne’ transplantacije je krajnje relativan. Na primjer, Kanavero je nedavno tvdio da je izveo ‘uspješnu’ transplantaciju glave na majmunu. Ali, da li je eksperiment zaista bio uspješan? Iako je glava preživjela proceduru, nikada nije povratila svijest, a održavana je u životu samo 20 sati ‘iz etičkih razloga' - kaže Barnet.

- Nije bilo pokušaja povezivanja sa kičmenom moždinom, tako da, čak i da je životinja preživjela na duže staze, bila bi paralizirana. Operacija je, dakle, mogla da bude uspješna ukoliko uspješnim smatrate paralizu, nedostatak svijesti i životni vijek kraći od jednog dana - dodaje Bernet.

Neurohirurg ima slično mišljenje u vezi sa presađivanjem glave na preminulima.

Zovite me perfekcionistom, ali ako je vaš pacijent mrtav prije nego što je zahvat još i počeo, definicija uspješnosti se razvlači do tačke pucanja. Čak i da je hirurg zaista uspio besrijekorno da poveže sve nerve i krvne sudove, to je tek početak rješenja problema - objašnjava Bernet.  

- Možete koliko god hoćete uspješno da spojite dvije polovine automobila, ali ako auto eksplodira onog trenutka kada ubacite ključ u bravu, shvatićete da ne postoji ništa što bi podržalo priču o vašoj briljantnosti - navodi Bernet.

Prije nego što to presađivanje glave postane realnost, Kanavero će morati da se suoči sa nekoliko velikih prepreka.

Prva je da glava, za razliku od drugih organa, ne može dugo da opstane u funkcionalnom stanju ukoliko je odvojena od tijela. Ukoliko se čuvaju u slanom rastvoru na niskoj temperaturi, bubrezi mogu da opstanu 48 sati, jetra 24, a srce oko 10 sati. Ali glava nije pojedinačni organ, već složeni dio tijela, koji sadrži dva važna sistema – pituitarni, koji utiče na lučenje hormona, i salivarni, koji je zadužen za proizvodnju pljuvačke.

Pritisak u glavi također nakon dekapitacije naglo pada, što podrazumijeva otežan dotok kiseonika do organa koji se nalaze u njoj. Slijedi koma, a zatim i smrt.

Imunološke reakcije

Čak i ako se ovaj problem zanemari, ostaje pitanje imunološke reakcije organizma na strano tijelo, odnosno na novu glavu. Pošto je glava složen sistem koji se sastoji od velikog broja organa, rizik od odbacivanja je znatno veći nego inače.

Operaciju je potrebno izvesti za manje od jednog sata, a obje glave moraju da budu ohlađene i odstranjene u isto vrijeme.

Ono što svakako predstavlja najveći izazov jeste besprekorno spajanje kičmene moždine i mozga, što do sada još nije izvedeno, i pitanje je da li će ikada biti.

Oglasi

NA VRH