SAVJETI

Koliko često treba mijenjati peškire

Ako se za ruke, onda svakog dana treba uzeti čisti peškir

Peškiri su idealno mjesto za razmnožavanje klica. Ilustracija

Avaz.ba

30.5.2020

Peškiri koje svakodnevno koristimo plodno su tlo za razvoj i razmnožavanje bakterija i gljivica, na njima se skupljaju mrtve ćelije kože, sekret iz nosa, fekalni i urinarni sekret i brojne druge klice iz kupatila, uključujući i kapljice iz zahodske šolje.





Peškiri za tijelo

Iako vam većina klica neće naštetiti jer su s vašeg tijela, treba razmisliti o činjenici da se one vrlo brzo razmnožavaju, posebno na vlažnoj podlozi. Dakle, koliko često treba mijenjati peškire? 

- To zavisi od toga za šta ih koristite. Ako je riječ o peškirima za tijelo koje uspijevate u potpunosti osušiti, na primjer na radijatoru, ne više od tri puta - rekao je za Tech Insider patolog i mikrobiolog Filip Tierno sa njujorške Univerzitetske škole medicine.


Male peškire koje koristite za brisanje ruku, trebalo bi prati češće. Ilustracija

- Male peškire koje koristite za brisanje ruku, trebalo bi prati češće. Lakše se zaprljaju jer ih koristimo nekoliko puta dnevno, pa ih treba mijenjati svaki dan. Ako se iz peškira širi neugodan miris, to je znak da su se na njemu razmnožili mikrobi i da ga valja oprati - kaže Tierno.

Objašnjava da su peškiri idealno mjesto za razmnožavanje klica jer sadrže niz pogodnih uslova za njihov rast: vodu, visoku temperaturu, kisik, hranu i neutralan pH faktor, a ljudsko tijelo je idealan snabdjevač dobrih uslova za život mikroba.


Peškiri za lice

Kada osušite vlagu s tijela, odumrle ćelije kože, koje žive na njenoj površini ostaju na peškiru. One su idealna “hrana” mikrobima koje vlaga snabdijeva vodom i neutralnim pH faktorom. 

Posebne peškire za lice treba menjati jednako često kao peškir za tijelo, a to znači koristiti najviše tri puta prije ponovnog pranja, jer mogu sadržavati tragove šminke, losiona ili ulja, a njime prelazite po očima i usnama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.