PARIZ

Organizatori Olimpijskih igara u strahu: Prijetnje dolaze iz sve prikrivenijih država

Glavni direktor je zabrinut jer smatra da Olimpijske igre predstavljaju savršenu metu zbog globalne popularnosti i medijskog praćenja

Vatromet OI. AP

Di. R.

3.5.2024

Olimpijske igre u Parizu počinju za manje od tri mjeseca i organizatori se trude da naprave što sigurnije takmičenje, obzirom na sigurnosnu situaciju u svijetu.

Glavni direktor nacionalnog tijela za sigurnost i odbranu informacijskih sistema Vinsent Strubel (Vincent), izrazio je zabrinutost za hakerske napade. 

- Ovo su Olimpijske igre koje će se odvijati u kontekstu snažnog pritiska u smislu hakerskih prijetnji koje dolaze iz sve agilnijih, sve prikrivenijih država, od organiziranog kriminala koji danas u praksi napada svakoga i više nikoga ne štedi - kazao je Strubel.

Glavni direktor je zabrinut jer smatra da Olimpijske igre predstavljaju savršenu metu zbog globalne popularnosti i medijskog praćenja. 

- Ne smijemo imati iluzija, nećemo spriječiti sve napade. Nećemo imati Igre bez hakerskih napada. Naš rad, naš zajednički cilj, je osigurati da ti napadi ne ugroze odvijanje takmičenja. Predviđali smo sve i radimo na ovoj prijetnji od početka 2020 - zaključio je Strubel.

Podsjetimo, tokom posljednjih Olimpijskih igara u Tokiju 2021. godine, organizatori kažu da su imali više od 450 miliona hakerskih napada na njihove sisteme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.