PROVEDEN EKSPERIMENT

Para vrti gdje burgija neće: Samo 12 posto fudbalera u Italiji odbilo lažne ponude iz Saudijske Arabije

Tim igračima su ponuđeni navodni ugovori od 30 miliona eura godišnje da igraju u Saudijskoj Arabiji.

Igrači iz Serije A. AP

Di. R.

1.5.2024

Italijanska TV emisija 'Le Iene' napravila je zanimljiv eksperiment sa italijanskim fudbalerima, ponudivši im lažne ugovore i ponude iz Saudijske Arabije. 

Eksperiment u Seriji A

Italijanska humoristična i satirična emisija 'La Iene' odlučila je sprovesti eksperiment u italijanskom fudbalu, kontaktirajući 50 fudbalera iz Serije A i neke igrače koji su tokom svoje karijere igrali u Italiji.

Tim igračima su ponuđeni navodni ugovori od 30 miliona eura godišnje da igraju za klubove u Saudijskoj Arabiji.

88 posto učesnika bilo je zainteresovano za tu ideju, dok je samo 12 posto fudbalera odmah odbilo ponudu.

Među onima koji su odbili su: Matija Perin (Mattia) iz Juventusa, Federiko Bernadeski (Federico Bernardeschi) iz Toronta, Lorenco Pelegrini (Lorenzo Pellegrini) iz Rome, Matija Zakanji (Mattia Zaccagni) iz Lacija i Đovani Simeone (Giovanni Simeone) iz Napolija.

Četvorica iskrenih

Ne treba nas iznenaditi činjenica da su samo četiri fudbalera od tih koji su pristali na ugovore, dozvolili da se njihov odgovor javno objavi u medijima.

Ta četvorica su: Žoržinjo (Jorginho) iz Arsenala, Baloteli iz Adana Demirspora (Balotelli), Đakomo Bonaventura (Giacomo Bonaventura) iz Fiorentine i Stefano Sensi iz Intera.

- Ako imate konkretne ponude od nekoga, uvijek sam otvoren za slušanje. Zahtjeve ili interese. Onda, ako mi nešto konkretno dođe, uvijek sam otvoren za to bez ikakvih problema. Plata od 30 miliona eura godišnje? Da, možete kontaktirati mog agenta - iskreno je govorio Žoržinjo.

- Mogao bih ići tamo, da, naravno, ovisi o tome koliko nude. Trebamo sjesti, sastati se i malo formalnije razgovarati da bismo shvatili stvari. Plata od 30 miliona eura godišnje? To je u redu - rekao je Mario.

Plaćaju "šakom i kapom" 

Saudijska vlada je u posljednjih nekoliko godina uložila ogroman novac u fudbal. 

Oni su prouzrokovovali potrese u evropskom fudbalu nakon kupovine Njukasla i potpisivanja legendarnog Kristijana Ronalda (Cristiano Ronaldo) za Al-Nassr. 

Prošlog ljeta je veliki broj igrača širom Evrope bio povezan sa bogatim transferima u Saudijsku Arabiju, a neki od njih su i prešli, poput Nejmara (Neymar), Sergeja Milinkovića-Savića, Mahreza i Hendersona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.