UOČI DEBIJA ZA "ZMAJEVE"

Nova zvijezda naše reprezentacije Haris Tabaković za "Dnevni avaz": U Švicarskoj sam rođen, ali moje srce kuca za BiH

Vjerujem da idemo na Euro. Podrška navijača mi mnogo znači. Jedva čekam istrčati na teren s grbom BiH, poručio je Tabaković

Tabaković: Jedva čekam utakmicu. N/FSBiH

16.11.2023

Svojim sjajnim partijama privukao je pažnju fudbalske javnosti. Nemilosrdno je tresao protivničke mreže za bečku Austriju, a u istom tempu nastavio je i u dresu Herte. 

Mogao je igrati za Švicarsku, mamili su ga pozivom iz zemlje u kojoj se rodio, a bh. javnost strahovala je da će nam se ponoviti slučaj Zlatana Ibrahimovića.

Međutim, srce odličnog napadača je reklo svoje i Haris Tabaković je postao novi reprezentativac Bosne i Hercegovine. Sada je govorio za "Dnevni avaz“ uoči večerašnje utakmice protiv Luksemburga na kojoj bi trebao debitirati za „Zmajeve“ (20:45).

Dodatni motiv

- Veoma sam sretan što sam pozvan u „A“ reprezentaciju, velika je čast za mene što sam tu. Naravno da mi je drago što imam podršku navijača i to mi je dodatni motiv da se pokažem u najboljem svjetlu. Došao sam spreman na ovo okupljanje i dat ću sve od sebe da opravdam očekivanja i selektora i njegovog stručnog štaba, a naravno i navijača.

Njihova podrška mi mnogo znači – kazao je Tabaković u uvodu razgovora za "Dnevni avaz“.

Kada se pojavilo interesiranje Saveza, Tabaković je odmah odabrao našu reprezentaciju. Međutim, trajalo je rješavanje papirologije.

- Švicarska je zemlja u kojoj sam se rodio i veoma je bitna u mom životu. Međutim, moje srce kuca za Bosnu i Hercegovinu i ponosan sam što sam dobio priliku da nastupam za državu iz koje vučem porijeklo. Jedva čekam da istrčim na teren s grbom BiH na srcu – kazao je sjajni napadač berlinske Herte.

Prevljak i Tabaković: Sada saigrači i u reprezentaciji. Instagram

Koliko je sretan što je dobio poziv govori i činjenica da je među prvima stigao na okupljanje. Zanimljivo, od ovog ljeta je u Herti zajedno sa Smailom Prevljakom, a sada će biti zajedno i u državnom timu BiH. Prevljaka je zapitkivao o ekipi, želio se što prije uklopiti...

- On mi je prenio mnogo lijepe utiske iz reprezentacije. Svi momci su sjajni, odlično su me prihvatili i to je još jedan razlog zadovoljstva što sam tu – istakao je Tabaković.

Poruka navijačima

Na dosadašnjih 14 utakmica za Hertu dao je 12 golova i zabilježio četiri asistencije, a želi dobre igre pružiti i za reprezentaciju.

- Dat ću sve od sebe da golgeterski niz nastavim i u dresu reprezentacije. Dugo sam čekao ovaj poziv i vjerujem u sebe. Nadam se da ću opravdati očekivanja – naglasio je Tabaković.

Tabaković: Briljira u Herti. Instagram

Pratio je utakmice reprezentacije, a kao i veliki broj naših navijača, naglašava kako ekipa ima veći kvalitet nego su to pokazali posljednji rezultati. 

Na predstojeća dva susreta neće biti kapitena Edina Džeke, pa se očekuje da Tabaković uskoči u njegove kopačke. Spreman je, kaže, dat će sve od sebe da iskoristi priliku.

Samim odabirom da zaigra za reprezentaciju BiH je obradovao navijače, a sada je za njih imao poruku.

- Njihova podrška nam je veoma bitna i samo svi zajedno možemo doći do uspjeha. Vjerujem da idemo na Euro i da ćemo obradovati sve navijače Bosne i Hercegovine – poručio je Haris Tabaković za „Dnevni avaz“.

Džekin nasljednik

S Tabakovićem su direktor reprezentacije Zvjezdan Misimović i čelnici Saveza odavno stupili u kontakt.

Trajalo je rješavanje papirologije, ali je na kraju posao uspješno priveden kraju. Tabaković je strpljivo čekao, nije se igrao toplo-hladno sa Savezom i reprezentacijom poput Denisa Huseinbašića i njemu sličnih, a navijači su to prepoznali. Nije ni čudo što jedva čekaju da ga vide u dresu BiH...

Podsjetimo, utakmica Luksemburg - Bosna i Hercegovina igra se od 20:45 sati, a tekstualni prijenos moći ćete pratiti na portalu Avaz.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.