POHLEPI NEMA KRAJA

Kad nemate mjeru: Zaradio 20.000 dolara na kladionici, pa izgubio milionski ugovor

Još jedan primjer kako na vrlo glup način izgubiti ogroman novac viđen u svijetu profesionalnog sporta

Porter (lijevo): Doživotno suspendiran. AP

20.4.2024

Vijest da je košarkaš Toronto Raptorsa Džontej Porter (Jontay) suspendiran je doživotno iz NBA lige odjeknula je u svijetu sporta.  

Razlog? Klađenje, a da stvar bude još gora - klađenje na utakmice svoje ekipe, i to protiv nje, te da neće on postići određeni broj poena.

Pošteno, reklo bi se. Nemate mjeru, e sad ćete naučiti kako je imati zauvijek i u svemu što radite. 

Porter je ove sezone igrao zaista solidno. Petnaestak minuta po utakmici, 4.5 poena, a u Torontu je mogao znatno napredovati. Prvo zbog trenera Rajakovića, koji je zainteresiran za promociju mladih igrača, a drugo jer je i Porter zaista talentiran za igru. 

Na kraju krajeva, ugovor koji je imao bio je i više nego dobar. Tri miliona dolara po sezoni bi svako prihvatio. Što da ne, pa svakako se time bavite, a izgledalo je i kao da bi mogao dobiti više novca. 

Međutim, kao i mnogim u ovoj generaciji sportista, to nije bilo dosta. Pa je Džontej odlučio zaraditi. Izgleda da mu niko nije rekao da je to ilegalan.

Da stvar bude još tužnija, Porter je od kladionice zaradio, vjerovali ili ne, svega 21.000 dolara. 

Običnom čovjeku i više nego dosta, NBA košarkašu sitnica. Prema navodima američkih medija, zaradio je 70.000 dolara, a uložio je 50.000, te je u međuvremenu pogodio 13 "listića". 

Naravno, jedan od njih, onaj zbog kojeg je i uhvaćen, imao je da će njegov Toronto izgubiti, a da on neće preći zadatu granicu poena i asistencija. 

Bistra odluka, zaista. Sad na grbaču bratu, zvijezdi Denvera Majklu Porteru (Michael), do kraja života. Da nije tragično, bilo bi smiješno. Još jedan primjer kako na vrlo glup način izgubiti ogroman novac viđen u svijetu profesionalnog sporta. Svaka čast...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.