REKORDAN IZNOS

Video / Vrtoglava cifra: Evo koliko su Oleksandar Usik i Tajson Fjuri zaradili od borbe vijeka

Fjuri je obećao da će donirati milion funti, odnosno 1.2 miliona dolara Ukrajini

Tajson Fjurij i Oleksandr Usik - Avaz
S meča - Avaz
Oleksandar Usik - Avaz
Oleksandr Usik - Avaz
Oleksandr Usik - Avaz
+4
D. R.

19.5.2024

U noći između subote i nedjelje u Rijadu dobili smo novog apsolutnog bokserskog prvaka poslije trijumfa Oleksandra Usika (Usyk) protiv Tajsona Fjurija (Tyson Fury), a samu borbu "opravdala" je i zarda vijeka.

Kako pišu strani mediji radi se o rekordnom iznosu, Fjuri je dobio više, a njegov honorar upoređuju sa onim što Kristijano Ronaldo (Cristiano) zaradi na godišnjem nivou u Al Nasru. 

Ukupan iznos dijelio se po modelu 70:30 u Fjurijevu korist pa se procjenjuje da je Fjuri od borbe zaradio oko 115 miliona funti, odnosno oko 145 miliona dolara, dok je novi prvak sada bogatiji za oko 35 miliona funti, odnosno oko 50 miliona dolara.

Uz to, Fjuri je obećao da će donirati milion funti, odnosno 1.2 miliona dolara Ukrajini. Fjurijeva plata je gotovo identična onoj Kristijana Ronalda, koji u Al Nasru zarađuje oko 131 milion funti godišnje, ili oko 166 miliona dolara.

- Ako kažete Tajsonu Fjuriju da će zaraditi 100 miliona funti od borbe, poludeo bi jer misli, a ja se slažem, da će zaraditi puno više - rekao je dvosmisleno Bob Arum, Fjurijev promoter uoči borbe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.