OD RAKA IZGUBILA MAJKU

Operirala tumor na dojci: Pjevačica o borbi s opakom bolešću

Slađa Delibašić opisala svoje traumatično iskustvo

Slađa Delibašić. Nemanja Nikolić/Kurir

Dž. H. M.

29.11.2023

Pjevačica Slađa Delibašić slovi za jednu od najzgodnijih baka na srpskoj javnoj sceni, a koliko je posvećena svom zdravlju i tijelu, ni sama ne skriva.

Ipak, pjevačica nikada nije govorila o zdravstvenim problemima s kojima se svojevremeno borila, jer, kako je istakla, nije htjela dobiti takav publicitet. Slađa je imala tumor na dojci, koji je operirala i koji joj je uspješno otklonjen. Nakon niza muka s kojima se izborila, doktori su joj slučajno otkrili i promjenu na dojci, a pjevačica je sada opisala detaljno kroz što je prošla.

Bio je dobroćudan

- Imala sam dosta zdravstvenih problema u tom razdoblju. Prvo sam operirala koljeno, zapravo meniskus, pa potom polipe na glasnim žicama, a onda su mi tokom tih pregleda ustanovili i da imam promjene na dojci. Sasvim slučajno su doktori to otkrili. Tada su mi operirali dojku i žlijezde ispod pazuha. Ustanovili su da je u pitanju tumor, koji je, na svu sreću, bio dobroćudan. Da se to tada nije otkrilo, ko zna što bi kasnije bilo, jer je zahvatilo i pazuh, imala sam dosta sreće – kaže Slađa.

Delibašić napominje da je to bio jako stresan period u njenom životu, u koji se ni sjećanjem ne želi vraćati, ali je svjesna toga da je tema važna, pa je zato odlučila sada pričati o tome.

- To je bilo prije deset godina, ja sada vodim računa o svemu tome, idem redovno na kontrole, doktori prate moje stanje ukoliko dođe do nekih promjena. Mada, moram kazati da sam i prije redovno sve pratila i kontrolirala. Nisam htjela pričati o svemu tome da neko ne bi tumačio da na taj način skrećem pažnju na sebe. 

Najvažnija je prevencija

Želim javno apelirati na sve žene, ali i na sve muškarce, da vode računa o svom zdravlju. Prevencija je najvažnija, jer ako se bolest otkrije na vrijeme, sve se može izliječiti. Moja sestra je nedavno isto imala taj problem, rak dojke. Na svu sreću, sve se dobro završilo, uspjela se izboriti – rekla je.

Slađina majka je preminula od tumora dojke u 37. godini, što je za cijelu porodicu bila velika trauma. Slađa je tada imala nepunih 12 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.