PREKO PISTE DO USPJEHA

Iskoristile maksimalno pet minuta slave: Misice koje su profitirale od lente

Lejla Šehović danas Filipović i danas aktivna na javnoj sceni

Lejla Filipović i Samra Menzilović-Ćatić. Društvene mreže

Piše: A. Hodžić

14.11.2022

S obzirom na to da su Izbori za Miss nekada bili veoma popularni te imali veliku gledanost, samim tim su djevojke koje su uspjele ući u finale skretale pažnju na sebe, te su mnoge od njih poslije napravile velike uspjehe ne samo u modelingu već i u glumi, voditeljskom poslu i ostalim granama šoubiznisa.

Oduzeta titula

Tada Lejla Šehović danas Filipović 1999. godine postala je Miss Hrvatske na izboru koji je iznjedrio prvi veliki skandal. Njoj je naime sutradan oduzeta titula te je proglašena najljepšom prva pratilja Ivana Petković zbog navodne greške u sabiranju.

 To je uzburkalo javnost a naročito su se pobunile misice ranijih godina, koje su bile u žiriju i koje su glasale za Lejlu. Ona se hrabro i odvažno nepozvana pojavila na pres-konferenciji tvrdeći da je problem njeno ime. Na kraju je pod pritiskom javnosti odlučeno da ipak Lejla ide na svjetski izbor a Ivana naredne.

Taj skandal, koliko tada izgledao kao neugodno iskustvo, donio je Lejli prepoznatljivost koja će joj kasnije puno pomoći. Lejla je ostala upamćena, snimala reklame, pojavljivala se na javnim događajima.

Udata je za glumca Tarika Filipovića s kojim ima sina Armana. Drugog sina Dinu je dobila u braku s teniskim trenerom Dadom Majolijem.

Filipović: Kad skandal donese sreću - Avaz
Račanović-Jevtić: Vodila emisiju - Avaz
Simić – Dražić:  Okrenula se slikarstvu - Avaz
Karović: Poslije izbora popularna influenserica - Avaz
Menzilović-Ćatić: Izbor joj donio ljubav i uspjeh - Avaz

Lejla je česta gošća na regionalnim gala događajima a veoma je popularna i na Instagramu tako da joj je Izbor za Miss uprkos skandalu donio puno toga dobroga.

Ana Mirjana Račanović-Jevtić, za koju mnogi tvrde da je jedna od najljepših ikada izabranih Miss Bosne i Hercegovine, nakon izbora je snimila nekoliko reklama, pojavljivala se u spotovima a onda kao kruna svega vodila emisiju u kojoj je ugostila brojne bh. zvijezde. Danas sa suprugom i djecom živi u Njemačkoj i posvećena je porodici.

Danas voditeljica na N1 televiziji Adrijana Gavrić 2002. godine na Izboru Miss Bosne i Hercegovine simbolično je ponijela titulu Miss medija koja joj je predvidjela put u medijima u kojima je kasnije radila i zadržala se do danas.

Profesionalna glumica

Samra Menzilović-Ćatić je 2005. ponijela titulu druge pratilje na Izboru za Miss Bosne i Hercegovine. Samri je ovo pojavljivanje donijelo i ljubav jer je naime tu večer njen današnji suprug bio član žirija. Samra se poslije bavila manekenstvom, pokrenula svoju modnu liniju, vodila TV emisije, a sada je veoma popularna influenserica.

Iman Karović je 2015. godine proglašena za Miss turizma Bosne i Hercegovine te je našu zemlju predstavljala na svjetskom izboru u Maleziji. Ona je danas veoma poznato lice na Instagramu gdje je prati 46.000 ljudi. Karović često sarađuje s brojnim brendovima koji je angažiraju za svoje kampanje.

Nekoliko godina prije Iman Miss turizma bila je Belma Salkunić, danas uspješna glumica i članica ansambla Narodnog pozorišta u Sarajevu. Belma je kao srednjoškolka oduševila žiri ljepotom te je predstavljala našu zemlju na svjetskom izboru u Kuala Lumpuru. Poslije toga Belma upisuje Akademiju scenskih umjetnosti te postaje profesionalna glumica a iza nje je pored predstava i nekoliko filmskih ostvarenja i pojavljivanja u televizijskim serijama.

Tamara Simić-Dražić bila je prva pratilja Miss Bosne i Hercegovine koja je puno više kasnije napravila u odnosu na pobjednicu, pa je Tamara još nekoliko puta predstavljala našu zemlju na izborima ljepote, te je godinama nosila revije na Sarajevo Fashion Weeku a posljednjih nekoliko godina se bavi slikarstvom te je nedavno tako otvorila svoj atelje u Beogradu.

Poslije Izbora - pjevačice

Svojevremeno nakon Izbora za Miss Jugoslavije nekoliko djevojaka nastavile su karijere pjevačice a jedna od najpoznatijih je pjevačica narodne muzike Snežana Đurišić, koja je ponijela titulu prve pratilje.

Sličan put imala je i Alma Ekmečić koja je snimila nekoliko uspješnih pjesama a bila je druga pratilja Miss Jugoslavije, pa sve do Biljane Ristić koja se bavila muzikom tako što je u televizijskim šou-programima uspješno i temeljito imitirala poznate pjevače.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.