AVAZ NA CRVENOM TEPIHU

Premijera filma „Sloboda“ iz Rumunije, priča koja je morala biti ispričana

Film je svjetsku premijeru imao na Međunarodnom filmskom festivalu Transilvanija, gdje mu je dodijeljena Nagrada publike

Ekipa filma "Sloboda". Foto: Avaz

14.8.2023

Četvrte večeri 29. Sarajevo Film Festivala nastavljen je defile poznatih ličnosti na crvenom tepihu ispred Narodonog Pozorišta Sarajevo.

Takmičarski program nastavljen je međunarodnom premijerom rumunskog filma „Sloboda“ Tudora Giurgiua u Narodnom pozorištu Sarajevo. Film je svjetsku premijeru imao na Međunarodnom filmskom festivalu Transilvanija, gdje mu je dodijeljena Nagrada publike.

Ekipa serije "Sirin" - Avaz
Čarli Kufman - Avaz
Maja Miralem - Avaz
Ekipa serije "Tender" - Avaz
Ekipa serije "Tender" - Avaz
+5

Među onima koji su prošetali su Srđan Vuletić, Jana Vehbe (Wehbe), Čarli Kaufman, Jovana Simić

.U haotičnim danima decembra 1989, tokom revolucije kojom je svrgnut komunistički režim, transilvanijski grad Sibiu postaje poprište brutalnog napada na jedinicu policije koji brzo prerasta u krvavi obračun između vojnika, policajaca, pobunjenih građana i predstavnika tajne policije. U očajničkom pokušaju da pobjegne iz okruženja policijskog kapetana Viorela privodi vojska i ubacuje u ispražnjeni bazen sa stotinama drugih ljudi optuženih da su teroristi.

-Bilo se teško suočiti s činjenicom da se takva stvar desila. Ova priča morala je biti ispričana. Tada nije bilo društvenih mreža, a mi smo istraživali priču tri godine - rekao je reditelj Giurgiua na press projekciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.