DRUŠTVENE MREŽE

Hoće li TikTok biti zabranjen u Evropskoj uniji: Mišljenja predstavnika podijeljena

Američki Kongres prošlog mjeseca usvojio zakon koji je otvorio mogućnost zabrane TikToka u Sjedinjenim Američkim Državama

TikTok je odlučno odbacio optužbe američkih vlasti da potencijalno može da služi kao "kineski špijunski alat". Facebook

E. Ag.

8.5.2024

Iako je američki Kongres prošlog mjeseca usvojio zakon koji je otvorio mogućnost zabrane TikToka u Sjedinjenim Američkim Državama, male su šanse da se takvo nešto dogodi i u Evropskoj uniji.

"Prilično američki"

Mada je Ursula fon der Lajen (Von der Leyen), kao glavni kandidat Evropske narodne stranke na predstojećim izborima za Evropski parlament, izjavila da "ne isključuje mogućnost" da EU postupi poput kongresmena SAD, mnogi lideri država članica ne slažu se s tim.

Njen politički rival, kandidat Socijalista iz Luksemburga Nikolas Šmit (Nicolas Schmidt) nazvao je mogućnost zabrane TikToka "prilično američkom", dok je Kim van Sparentak iz nizozemske Partije zelenih, koji je učestvovao u izradi nacrta nekoliko važnih evropskih zakona, uključujući onaj o vještačkoj inteligenciji, izjavio da je protiv takvog poteza.

Inače, evropski zakonodavci proveli su veliki dio prethodnog mandata radeći na nacrtu novog akta s ciljem da zabrane određene štetne prakse digitalnih platformi i njihovom poslovanju na tlu Evrope daju pravni okvir.

Prošle sedmice je na osnovu Zakona o digitalnim servisima TikTok na tlu Evropske unije već morao da ukine jednu od svojih opcija koja je omogućavala nagrađivanje novih korisnika, jer su evropski predstavnici strahovali da potiče zavisnost od društvenih mreža, piše Euronews.rs.

Platforme poput TikToka mogu biti privremeno suspendovane prema tom zakonu, ali mjera stupa na snagu samo u slučaju ozbiljnog kršenja u pogledu sadržaja na platformi, a ne zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost, što je jedan od motiva za moguću zabranu na tlu Amerike.

Kineski špijunski alat

TikTok je odlučno odbacio optužbe američkih vlasti da potencijalno može da služi kao "kineski špijunski alat", a zakon kojim bi mogao da bude zabranjen, ukoliko njegovi kineski vlasnici ne prodaju većinu akcija svoje kompanije "Byte Dance", nazvao "neustavnim", obećavajući da će ga izazvati na sudu.

Zanimljivo je da je nalog na TikToku otvorio i njemački kancelar Olaf Šolc (Sholz) u aprilu, a da francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) ima veliku publiku na toj platformi sa više od 4,2 miliona pratilaca.

@emmanuelmacron

Vous avez des questions sur les propositions que j’ai faites pour l’Europe ? Je vous propose de me les poser. J’y répondrai.

♬ son original - Emmanuel Macron

S druge strane je finski parlament, čiji bi predstavnici većinski podržali zabranu te društvene mreže ukoliko bi imali mogućnost da o tome odlučuju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.