POZNATO I ZBOG ČEGA

FBI je objavio upozorenje: Nemojte puniti mobitel na aerodromu

Javni USB priključci nude primamljivo rješenje kada vam je baterija pri kraju i čeka vas dugo putovanje, ali pogodnost dolazi sa sigurnosnim rizikom

Javni punjači mogu naštetiti vašem telefonu. Mirror

E. Ć.

27.3.2024

FBI je uputio upozorenje javnosti da izbjegavaju koristiti USB priključke za punjenje mobitela i elektroničkih uređaja na aerodromima.

Kako su naveli iz FBI, postoje skrivene opasnosti iza naizgled praktičnih stanica za punjenje. Naime, javni USB priključci nude primamljivo rješenje kada vam je baterija pri kraju i čeka vas dugo putovanje, ali pogodnost dolazi sa značajnim sigurnosnim rizikom prenosi britanski "Mirror".

Ovi se priključci mogu mijenjati kako bi se na vaš uređaj instalirao zlonamjerni softver (malware). Ovaj zlonamjerni softver može vrebati neotkriven, dok tiho krade osjetljive podatke poput šifri i bankovnih podataka.

"Juice jacking" je tehnika hakiranja u kojoj kibernetički kriminalci modificiraju stanice za punjenje kako bi instalirali zlonamjerni softver.

Tako zlonamjerni softver vara vaš telefon da misli da je povezan s pouzdanim uređajem, dopuštajući lopovima pristup vašim osobnim podacima, poput lozinki, podataka o kreditnoj kartici i vašoj aktivnosti pregledavanja.

Kada se zarazi telefon postaje ranjiv svugdje, a ne samo na aerodromu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.