TEHNOLOGIJA

Šta kažu posljednja istraživanja: Utječe li pametni sat na kvalitet sna

Najnovije Huawei istraživanje razotkriva utjecaj pametnih satova na zdravlje, fokusirajući se na kvalitet sna i životne navike korisnika

Problem sa snom i stres izdvojili su se kao dva glavna zdravstvena problema među Evropljanima. Facebook

E. Ag.

15.12.2023


Savremeni život donosi brojne izazove kada je riječ o zdravlju i dobrobiti, a nedovoljan kvalitet sna postao je jedan od vodećih problema.

Prema nedavnom istraživanju koje je proveo Huawei, svaki treći ispitanik iz Evrope prijavio je problem sa snom. Istovremeno, postoji opća percepcija da je tehnologija jedan od glavnih krivaca za ovaj trend, piše Telegraf.rs.

Opće stanje organizma

Međutim, istraživanje je također pokazalo da tehnologija, konkretno pametni satovi, mogu imati pozitivan utjecaj na kvalitet sna.

Huawei Watch GT 4 je primjer inovativnog tehnološkog proizvoda koji pomaže korisnicima da preciznije prate svoj san, posebno u pogledu disanja i potencijalnih nepravilnosti, čime doprinosi unapređenju kvaliteta života.

S ciljem sagledavanja utjecaja pametnih satova na zdravstvene navike i opće stanje organizma, Huawei je proveo opsežno istraživanje, čiji rezultati oslikavaju jasnu sliku trenutnog stanja i potencijala koji ovi uređaji nose.

Uzorak istraživanja obuhvatio je 8.019 evropskih građana, te je pokazao značajnu razliku u percepciji i zadovoljstvu vlastitim zdravljem između ukupne populacije i korisnika pametnih satova.

Problem sa snom i stres izdvojili su se kao dva glavna zdravstvena problema među Evropljanima. Dok su Rumuni pod najvećim stresom, sa 39 posto ispitanika koji to potvrđuju, Nijemci su se pokazali kao najopušteniji, sa samo 22 posto ispitanika koji doživljavaju stres. Zanimljivo je i da mediteranska ishrana, bazirana na voću, povrću i morskim plodovima, doprinosi nižem procentu gojaznosti među ispitanicima iz mediteranskih zemalja.

Zdrave navike

Gotovo svi ispitanici izrazili su želju za unapređenjem barem jednog aspekta svog zdravlja (91 posto), dok su korisnici pametnih satova prešli sa želje na akciju, pri čemu je 90 posto njih usvojilo minimum jednu novu zdravu naviku.

Ovaj podatak može biti indikator da nosivi uređaji ne samo da motivišu korisnike da preuzmu aktivniju ulogu u upravljanju vlastitm zdravljem već im i pružaju konkretne alate i povratne informacije koje olakšavaju implementaciju tih promena.

Kada se osvrnemo na fizičku spremnost, 50 posto ispitanika iz ukupne populacije nije zadovoljno svojom fizičkom spremom, naspram 88 posto korisnika pametnih satova koji smatraju da im je pametni sat unaprijedio fizičku spremu. Mentalno blagostanje također ne zaostaje, sa 47 posto nezadovoljnih u ukupnoj populaciji u poređenju sa 76 posto korisnika pametnih satova koji vjeruju da im je uređaj pomogao da poboljšaju mentalno blagostanje.

Istraživanje također ukazuje na problematičnu statistiku da 56 posto ispitanika ne ide redovno na preglede, dok je 63 posto korisnika pametnih satova izvijestilo da su se obratili svom ljekaru nakon što ih je uređaj obavijestio o nepravilnostima. Ovo može ukazivati na to da pametni satovi služe kao katalizator za poduzimanje proaktivnih koraka u očuvanju zdravlja, čineći medicinske preglede manje intimidirajućim i više pristupačnim.

Još jedan važan aspekt koji istraživanje osvjetljava jeste motivacija za zdrave navike. Dok 72 posto ukupne populacije ima problem sa motivacijom da ostvare zdrave navike, 67 posto korisnika pametnih satova smatra da im je uređaj pomogao da unaprijede svoje zdravlje.

Pruža motivaciju

Huawei Watch GT 4, sa svojim naprednim algoritmima za praćenje sna i zdravlja, ističe se kao jedan od ključnih uređaja koji mogu da pruže ovakve benefite. Uređaj ne samo da pruža informacije o fizičkoj spremnosti i mentalnom blagostanju već i potiče korisnike na redovne preglede i pruža motivaciju za usvajanje i održavanje zdravih životnih navika.

Rezultati ovog istraživanja jasno pokazuju da pametni satovi nisu samo modni dodatak ili tehnološka igračka, već postaju sve važniji partner u upravljanju zdravljem i blagostanjem. Pružajući jasne i transparentne informacije, analize i sugestije, pametni satovi kao Huawei Watch GT 4 imaju potencijal da promijene način na koji pristupamo zdravlju, motivišući nas da budemo bolje verzije sebe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.