STROŽIJA PRAVILA

Evropska unija: Postignut dogovor o prvom zakonu u svijetu u vezi s vještačkom inteligencijom

Prvi kontinent koji će postaviti jasna pravila za korištenje vještačke inteligencije

Evropski parlament i države EU tek treba da odobre ovaj zakon, ali se to smatra formalnošću. Facebook

E. Ag.

10.12.2023

U EU će se ubuduće primjenjivati strožija pravila za korištenje vještačke inteligencije (AI). Nakon dugih pregovora, pregovarači iz Evropskog parlamenta i država EU su se u Briselu složili u vezi sa zakonom o vještačkoj inteligenciji - AI Act.

Historijski sporazum

Prema Evropskom parlamentu, ovo je prvi zakon u svijetu o vještačkoj inteligenciji. Komesar EU za unutrašnje tržište Tijeri Breton opisao je sporazum na platformi X kao historijski.

EU će biti prvi kontinent koji će postaviti jasna pravila za korištenje vještačke inteligencije. Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će zakonski okvir štititi sigurnost i osnovna prava ljudi i kompanija.

Dvije strane će u narednim danima pregovarati o detaljima koji bi mogli da promijene oblik konačnog zakona. Evropski parlament i države EU tek treba da odobre ovaj zakon, ali se to smatra formalnošću.


Pravila u ovom zakonu imaju za cilj, između ostalog, da osiguraju kvalitet podataka koji se koriste za razvoj algoritama te da se autorska prava ne krše tokom razvoja vještačke inteligencije, piše RTCG.

Vodeni žig

Pored toga, programeri moraju jasno da naznače da su tekstovi, slike i zvukovi stvoreni vještačkom inteligencijom - zasnovani na ovoj tehnologiji. Govorilo se o nekoj vrsti vodenog žiga.

Za takozvane rizične aplikacije, za kritične infrastrukture, bezbjednosne organe i upravljanje ljudskim resursima – važit će strožija pravila. U tim oblastima se predviđa ljudska kontrola nad vještačkom inteligencijom, tehnička dokumentacija i sistem upravljanja rizicima.

EU se nada da će ova pravila biti „kopirana" širom svijeta. Većina drugih država do sada je uglavnom donosila samo uredbe. Pored toga, zakon o vještačkoj inteligenciji mogao bi da posluži kao uzor za one koji smatraju da su propisi u ovoj oblasti SAD previše labavi, a kineski previše restriktivni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.