VIDEO

Inžinjeri razvijaju AI nos: Može spriječiti trovanje hranom

Može koristiti za osiguranje svježine i kvaliteta prehrambenih proizvoda u supermarketima

Pokazalo se da AI nos ima i neke iznenađujuće ljudske osobine jer se tokom rada "umorio". NTT DATA

E. Ag.

26.11.2023

Istraživači i inžinjeri u međunarodnoj korporaciji NTT DATA Business Solutions, sa sjedištem u Njemačkoj, razvijaju AI nos, senzorski uređaj sa senzorima mirisa i umjetnom inteligencijom koja se trenira da percipira mirise, procjenjuje ih i koristi rezultate za brojne primjene.

Stvarni rok

Između ostaloga, AI nos bi jednog dana mogao prepoznavati znakove kvarenja hrane, stanje njene svježine i biti od koristi trgovcima u supermarketima kojima će omogućiti da znaju šta prvo prodati kada se radi o robi koja ne dolazi s rokom trajanja.

Pored toga, NTT tvrdi da bi različite poslovne aplikacije imale koristi od "umjetnog nosa", čije mogućnosti nadilaze one specijaliziranih plinskih senzora. Klasičan primjer koji bi mogao riješiti problem s kojim se svi s vremena na vrijeme susrećemo, treba li javni WC čistiti u redovnom ciklusu ili prema potrebi kako bi osiguranje kvaliteta bilo učinkovitije?

U drugom slučaju, proizvođač hrane će možda htjeti "nanjušiti" stvarni datum isteka serije umjesto da se oslanja na stroge datume "najbolje konzumirati do", tako da dobra hrana ne bude nepotrebno bačena zbog krutih sigurnosnih propisa, piše Vidi.hr.

Kako bi uvježbavali umjetnu inteligenciju, istraživači NTT-a su mirisne senzore ugradili u 3D printani model nosa i tri dana ispred njega stavljali uzorke kafe te ih označavali. Postojala su tri potencijalna odgovora: "dobra kafa u prahu", "loša kafa u prahu" i "nije kafa u prahu".

Ako kafa zadovoljava standard, uzorak se pušta u proces, bilježi u ERP sistemu i skladišti, a ako nos prijavi problem s kvalitetom, ERP sistem šalje standardiziranu obavijest o kvaliteti i kafa se blokira za daljnju upotrebu. Ako sistem detektira nešto osim praha kafe, zaustavit će proces, pokrenuti alarm i obavijestiti čovjeka da to provjeri.

Pokazalo se da AI nos ima i neke iznenađujuće ljudske osobine jer se tokom rada "umorio" i morao se ponovno kalibrirati svakih nekoliko sati.

Rasipanje hrane

U svom radu AI nos je koristio četiri senzora za mjerenje različitih vrijednosti plina, a specifična kombinacija te četiri vrijednosti predstavlja "otisak prsta" mirisa, kao što možete vidjeti u ovom videu.

NTT primjenu svog nosa vidi u upravljanju zalihama i sprečavanju rasipanja hrane. Može detektirati zrelost voća i povrća i upozoriti osoblje supermarketa kada im istekne rok trajanja, dopuštajući njihovu prodaju ili upotrebu prije nego što se pokvare.

Također navode i koristi za kupce otkrivanjem i neutraliziranjem neugodnih mirisa u trgovini, a također se mogu kreirati prilagođeni mirisi koji poboljšavaju iskustvo kupnje i stvaraju ugodnu atmosferu.

Nadalje, AI bi svoju primjenu mogao naći i u poljoprivredi pomnijom kontrolom kvaliteta i svježine usjeva tokom žetve i skladištenja, otkrivanjem specifičnih mirisa koje ispuštaju usjevi kada su zreli ili se počinju kvariti, što može omogućiti poljoprivrednicima da ih poberu ili prodaju u optimalno vrijeme.

Praćenje zdravlja

AI nos se može koristiti i za praćenje zdravlja i dobrobiti stoke otkrivanjem specifičnih mirisa povezanih s bolešću ili stresom. To može pomoći stočarima da identificiraju i liječe bolesne životinje prije nego što se bolest proširi.

I konačno, ideja NTT-a nije da njegov AI nos bude specijaliziran za određene mirise, jer takvi uređaji, poput detektora otrovnih plinova, već postoje na tržištu, već da bude univerzalan poput ljudskog nosa, s time da će biti višestruko sposobniji za otkrivanje mirisa koje naš senzorni organ nije u stanju detektirati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.