DO 3. NOVEMBRA

Norveška kaznila kompaniju Meta s milion kruna dnevno zbog kršenja privatnosti

Kompanija Meta ne može prikupljati podatke o korisnicima kao što je njihova fizička lokacija, a potom ih koristiti za ciljano oglašavanje

Plaćat će kaznu do 3. novembra. AP Photo / Nick Wass, File

M. Z.

8.8.2023

Zbog kršenja privatnosti norveške vlasti kažnjavat će dnevno sa po milion norveških kruna (89.630 eura) vlasnika kompanije Meta Marka Zakerberga (Zuckerberg), a kazna će se početi provoditi od 14. avgusta, rečeno je Reutersu iz norveške službe za zaštitu podataka.

Imali rok

Norveški regulator Datatilsinet upozorio je 17. jula da će ova američka kompanija biti kažnjena ukoliko se ne pozabavi kršenjem privatnosti na koje je ukazao regulator.

U saopćenju Datatilsinet se, između ostalog, navodi da kompanija Meta ne može prikupljati podatke o korisnicima kao što je njihova fizička lokacija, a potom ih koristiti za ciljano oglašavanje. Kompanija Meta je imala rok do 4. avgusta da regulatoru pruži dokaze da se posvetila rješavanju ovog pitanja.

- Od sljedećeg ponedjeljka počet će da se provodi svakodnevna novčana kazna u iznosu od milion kruna - izjavio je za Reuters Tobias Judin, prvi čovjek međunarodnog odsjeka Datatilsinet. Prema njegovim riječima, kazna će se provoditi do 3. novembra.

Nisu se oglasili

Iz kompanije Meta nisu odmah odgovorili na zahtjev da prokomentiraju ovu kaznu koju su izrekle nadležne norveške institucije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.