ŠEF TWITTERA

Mask: Kina je zainteresirana za donošenje međunarodnih pravila o AI-ju

Dodao je da se zalagao za propise i nadzor umjetne inteligencije, uključujući i na svojim sastancima u Kini

Ilon Mask: Održao sastanak u Kini. AP

A. O.

13.7.2023

Slavni američki milijarder Ilon Mask (Elon Musk) smatra da je Kina zainteresirana za kooperativni međunarodni okvir za vještačku inteligenciju iz razgovora koje je vodio kada je posjetio Kinu prije nekoliko sedmica.

Mask je to izjavio na Twitter Space događaju s dvojicom američkih kongresmena, demokratom Ro Kanom (Khannom) i republikancem Majkom Galagerom (Mikeom Gallagherom).

- Kina je definitivno zainteresirana za rad u kooperativnom međunarodnom okviru za regulaciju vještačke inteligencije - rekao je Mask.

Dodao je da se zalagao za propise i nadzor umjetne inteligencije, uključujući i na svojim sastancima u Kini.

Sastanak s ministrima

Prije nekoliko sedmica Mask je otputovao u Kinu, gdje njegova firma za električne automobile Tesla ima tvornicu u Šangaju, i sastao se s kineskim ministrima vanjskih poslova, trgovine i industrije u Pekingu.

Sastao se i s potpredsjednikom kineske vlade Ding Siuesiangom (Xuexiangom). Nakon sastanka s dužnosnicima tokom svog putovanja u Kinu Mask je prošli mjesec rekao da će kineska vlada nastojati inicirati regulacije vještačke inteligencije u Kini.

Vlade pokušavaju sastaviti pravila

Nekoliko vlada razmatra kako ublažiti opasnosti tehnologije u nastajanju, koja je doživjela procvat ulaganja i popularnosti među potrošačima posljednjih mjeseci nakon izdavanja OpenAI-jevog ChatGPT-ja.

Regulatori širom svijeta pokušavaju sastaviti pravila koja reguliraju korištenje generativne vještačke inteligencije, koja može stvarati tekst i slike, a čiji se utjecaj uspoređuje s utjecajem interneta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.