LONDON

Velika Britanija izdvaja sredstva za razvoj pouzdane vještačke inteligencije u ekonomiji

Novom investicijom će se finansirati uspostavljanje radne grupe između vlade i industrije

Razvoj vještačke inteligencije. Anadolija

Anadolija

24.4.2023

Velika Britanija je u ponedjeljak objavila početni fond od 100 miliona funti (112,9 miliona eura) za razvoj sigurne i pouzdane upotrebe vještačke inteligencije u ekonomiji, javlja Anadolija.

Vlada je u saopštenju navela da se osnovni modeli, uključujući velike jezičke modele kao što su ChatGPT i Google Bard, mogu koristiti za širok spektar zadataka u ekonomiji.

Sigurni i pouzdani modeli

Novom investicijom će se finansirati uspostavljanje radne grupe između vlade i industrije kako bi se osiguralo da postoje domaći kapaciteti i široka upotreba sigurnih i pouzdanih modela vještačke inteligencije.

"Iskorištavanje potencijala vještačke inteligencije pruža ogromne mogućnosti za rast naše ekonomije, kreiranje bolje plaćenih radnih mjesta i izgradnju bolje budućnosti kroz napredak u zdravstvu i sigurnosti", rekao je britanski premijer Rishi Sunak.

Inovativnija britanska ekonomija

"Ulaganjem u nove tehnologije kroz novu stručnu radnu grupu, možemo nastaviti razvoj sigurne i pouzdane vještačke inteligencije kao dijela oblikovanja inovativnije britanske ekonomije", dodao je.

Očekuje se da će prihvatanje ove tehnologije povećati bruto domaći proizvod za 7 posto u roku od jedne decenije, čineći to ključnom prilikom za rast britanske ekonomije, navodi se u saopštenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.