ZAHVALJUJUĆI SENZORU

Putem pametnog sata žene mogu pratiti menstrualni ciklus

Mjerenje temperature kože dodano je postojećoj tehnologiji

Prednost tehnologije. Printscreen/Samsung

E. Ag.

20.4.2023

Korisnice Samsungovih pametnih satova Galaxy Watch5 i Galaxy Watch5 Pro od sada mogu bolje pratiti svoj menstrualni ciklus tokom spavanja zahvaljujući senzoru temperature. Mjerenje temperature kože dodano je postojećoj tehnologiji praćenja ciklusa temeljenoj na kalendaru.

Žene traže načine kako predvidjeti svoju sljedeću mjesečnicu te se okreću očitanjima temperature za pomoć jer bazalna tjelesna temperatura (BBT) varira ovisno o fazi menstruacije. BBT je potrebno izmjeriti odmah nakon buđenja i prije bilo kakve fizičke aktivnosti ili utjecaja iz okoline.

Tehnologija senzora

Dobivanje tačnih očitanja BBT-a zahtijeva da se mjerenje obavi odmah ujutro pa često predstavlja proces koji može biti nezgodan ili čak i zaboravljen. Nova Samsungova tehnologija automatizira ovaj proces, čineći ga lakšim i praktičnijim.

Uz Samsungovu tehnologiju senzora, praćenje ciklusa pokreće Natural Cycles. Time je ženama omogućeno praćenje promjena temperature kože i dobra procjena bazalne tjelesne temperature tokom spavanja.

Pri tome sat iz Galaxy Watch5 serije koristi infracrvenu tehnologiju za tačnija očitanja, čak i ako se uvjeti okoline promijene. Ovo napredno praćenje ciklusa pomaže korisnicama u praćenju ovulacije i boljem predviđanju početka njihove sljedeće mjesečnice.

Ženama omogućeno praćenje promjena temperature kože. Printscreen/Samsung

Kontrola nad podacima

Za aktivaciju korisnice trebaju odabrati opciju Cycle Tracking u aplikaciji Samsung Health te dodati svoje najnovije podatke o ciklusu u kalendar, a zatim u postavkama uključiti „Predvidi menstrualni ciklus pomoću temperature kože“.

Podaci prikupljeni tokom prethodnog mjeseca prikazuju se kao grafikon u praćenju ciklusa, prikazujući korisnicama početak njihove mjesečnice kao i predviđeni period ovulacije te informacije o plodnim danima. Svi prikupljeni podaci šifrirani su i sigurno pohranjeni na uređaju, što korisnicama daje veću kontrolu nad njihovim podacima.

Korisni sadržaji

Praćenje ciklusa također analizira simptome unesene u dnevnik i na temelju njih pruža relevantne informacije i savjete kao što je predlaganje dana za opuštanje kako bi se riješio umor ili nježno vježbanje za ublažavanje predmenstrualne boli u zdjelici.

Aplikacija Samsung Health predlaže korisne sadržaje koji pomažu u boljem upravljanju holističkim zdravljem tokom ciklusa, kao što su vođeni satovi istezanja ili meditacije za smanjenje stresa i postizanje boljeg noćnog sna - što je ključno za zdravlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.