UPOZORENJA

Stručnjaci s Harvarda istraživali: Zašto je opasno stalno gledanje u mobitel

Osim učestalih glavobolja i nesanice, pokazalo se da oštećuje vid, slabi imunitet, pamćenje i koncentraciju

Umjetno svjetlo ometa san. Facebook

Z. K.

23.4.2024

Istražujući sve rasprostranjeniju upotrebu uređaja koji emitiraju plavo svjetlo (pametni telefoni, tableti i TV uređaji), naučnici su zaključili da se njegov loš utjecaj na zdravlje javlja zato što se umjetnom svjetlu izlažemo navečer, kad bismo trebali spavati, i to u mraku.

Biološki sat

Čovjekov biološki sat podešava se u skladu s izmjenama dana i noći. Zato, ako noću ostajemo budni gledajući u umjetno svjetlo, ono će oslabiti stvaranje melatonina i poremetiti rad biološkog sata pa tako i potaknuti razvoj niza smetnji i bolesti.

Osim učestalih glavobolja i nesanice, pokazalo se da oštećuje vid, slabi imunitet, pamćenje i koncentraciju te povećava rizik od bolesti srca. Svakodnevno, višesatno izlaganje plavom svjetlu s ekrana, koje ometa proizvodnju melatonina, dovodi se i u vezu s većim rizikom od pretilosti te tako i od dijabetesa tipa 2, tvrde naučnici s Harvarda.

Ispitanicima koji su svakog dana sve kasnije odlazili na počinak, a prije spavanja bili izloženi umjetnom plavom svjetlu, postepeno je rastao i nivo glukoze u krvi.

- Utvrđeno je i da im je smanjena proizvodnja leptina, hormona zaduženog za osjećaj sitosti, zbog čega su se sve više prejedali i doveli se u stanje predijabetesa - tvrde stručnjaci s uglednog Univerziteta.

Televizor i mobitel ne drže se u spavaćoj sobi, a na spavanje treba ići najkasnije u 23 sata. Nakon 20 minuta gledanja u ekran, bilo danju ili noću, skrenite pogled i odmorite oči desetak minuta.

Korisna vježba

Zagledajte se u predmet udaljen sedam metara. Ako nastavljate s gledanjem u ekran, ponovite vježbu.

Svjetlost sa mobitela ili laptopa može negativno utjecati na mozak, poremetiti spavanje, izazvati nesanicu i narušiti memoriju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.