NEVJEROVATNO OTKRIĆE

Arheolozi se 50 godina muče s tajnom drevne grobnice, sada je dešifrirana: "Napokon znamo čiji je to kostur!"

Istraživači su proučavali rendgenske snimke kostura i proučavali drevne spise o svakoj osobi kao i njihove anatomske karakteristike

Kolin Farel u ulozi Aleksandra Velikog. Instagram

D. H.

16.2.2024

Prije skoro 50 godina, arheolozi su tijekom iskopavanja kod malog grada Vergine na sjeveru Grčke, došli do nevjerojatnog otkrića. Pronašli su tri kraljevske grobnice s posmrtnim ostacima obitelji Aleksandra Velikog, koje datiraju iz 4. stoljeća prije Krista.

Nova studija

Tada se otkrilo da su pronađene kosti pripadale ocu, sinu i starijem polubratu velikog vojskovođe i smatralo se da je točno identificirano koji je kostur pripadao kojoj osobi.

Međutim, nova studija objavljena u časopisu Archaeological Science, otkriva da su kosturi oca i polubrata pogrešno identificirani i zamijenjeni - zapravo je otac brat, a brat otac.

Nažalost, posljednje počivalište samog Aleksandra Velikog i dalje ostaje misterija.

Novu studiju vodio je Antonios Bartsiokas, profesor antropologije na Univerzitetu Demokrit u Trakiji u Grčkoj.

‘Kosturi koje smo proučavali spadaju među povijesno najvažnije u Europi‘, kaže profesor Bartsiokas.

Kralj Makedonije

‘Naša rasprava usredotočila se na činjenice i povijesne dokaze koji su silno važni za prihvaćanje ili odbijanje lokacije groba makedonskog kralja Filipa II.‘

Aleksandar III., obično poznat kao Aleksandar Veliki, bio je kralj Makedonije, države na sjeveru stare Grčke između 336. i 323. godine prije Krista – a danas se smatra jednim od najuspješnijih vojnih zapovjednika u povijesti.

Njegov otac, Filip II. Makedonski, vladao je drevnim kraljevstvom prije njega, od 359. godine prije Krista do njegova ubojstva 336. godine prije Krista.

Iako je posljednje počivalište Aleksandra Velikog nepoznato, istraživači su 1977. otkrili tri grobnice u Vergini – koje se nazivaju grobnicama I, II i III.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.