STUDIJA KINESKIH NAUČNIKA

Nova vrsta antidepresiva mogla bi vratiti sposobnost imunitetu da se bori protiv raka

Novi antidepresiv nagovještava neiskorišteni potencijal u liječenju raka, sugerira najnovije istraživanje provedeno u Kini

U 20 posto slučajeva antidepresiv bio učinkovit protiv raka. Facebook

M. Z.

24.1.2024

Nova studija kineskih naučnika otkriva da bi nova vrsta antidepresiva, ansofaksin hidrohlorid, kada se strateški kombinira s lijekovima protiv tumora, potencijalno mogao spriječiti rast ćelija raka debelog crijeva i poboljšati sposobnost imunološkog sistema da inducira programiranu smrt ćelija tumora.

Ćelije ubice

Iako nije testiran na ljudima, taj lijek je pokazao značajne prednosti u testiranju na miševima, uključujući povećanje CD8+T ćelija, prirodnih ćelija ubica i makrofaga, inhibirajući rast raka. Kombiniranjem ansofaksina s imunoterapijom raka postignuta je potpuna eliminacija tumora u 20 posto slučajeva, uspostavljajući potencijalni dugoročni imunitet. Studija vezana za to istraživanje objavljena je u časopisu Frontiers in Pharmacology.

Kineski naučnici priznaju da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdila učinkovitost tog lijeka u liječenju raka.

Ansofaksin hidrohlorid, dokazano učinkovit u liječenju velikog depresivnog poremećaja u Kini, razlikuje se od drugih antidepresiva po tome što inhibira ponovni unos serotonina, dok također usporava ponovni unos norepinefrina i dopamina.

Za poređenje, naširoko korišteni antidepresiv fluoksetin pokazao je kontrolu tumora u kombinaciji s lijekovima protiv raka, ali njegovo sporije djelovanje i potencijalne nuspojave ograničavaju njegovu učinkovitost. 

Ansofaksin obećava više u prevladavanju tih nedostataka, ali njegova specifična uloga u imunoterapiji raka ostaje neizvjesna.

Studije pokazuju da psihološki stres i depresija mogu povećati rizik od raka potiskivanjem imunoloških odgovora. Dok su antidepresivi poput sertralina i inhibitora monoaminooksidaze pokazali potencijal protiv raka u nedavnim studijama, čini se da njihova učinkovitost ovisi o kombinaciji s lijekovima protiv raka koji otkrivaju tumore imunološkom sistemu.

Potencijalni rizici

Uprkos tim obećavajućim rezultatima, sve navedeno je još u ranoj fazi istraživanja, s proturječnim studijama koje sugeriraju potencijalne rizike od raka povezane s upotrebom antidepresiva. Opsežnija istraživanja su imperativ prije nego što se može odrediti stvarna klinička primjena, piše Zimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.