LEDENO DOBA

Ogromna vilica mamuta stara barem 10.000 godina izvađena iz rijeke u Floridi

Tragač za fosilima Džon Kritsulas je mislio da je taj artefakt neko deblo

Mamuti iz ledenog doba. Wikimedia/Thomas Quine

M. Z.

23.11.2023

Tragač za fosilima Džon Kritsulas je mislio da je taj artefakt neko deblo prije nego što je shvatio da drži kost iz posljednjeg ledenog doba.

Očuvani fosil

Lovac na fosile je došao do zapanjujućeg otkrića dok je ronio u rijeci – fosilizirane vilične kosti mamuta. Očuvani fosil je pronađen tokom istraživanja jednog dijela rijeke Pis kod grada Arkadija, piše Live Science.

Kritsulas ne zna koliko je tačno star taj artefakt, ali misli da bi mogao biti star barem 10.000 godina.

Pronalazač planira da odnese viličnu kost na čišćenje i analizu kod eksperata u Tampu, koji će utvrditi starost fosila putem metoda radioaktivnog ugljenika. Istraživači utvrđuju nivoe određenih radioaktivnih elemenata – često ugljenika-14 – u fosilu radi određivanja kad je neka životinja umrla. Kost će također biti evidentirana u nadležnoj instituciji države Floride, tako da bi mogla završiti u muzeju, a ne u ličnoj kolekciji.

Nije poznato kojoj tačno vrsti mamuta je kost pripadala, ali su kolumbijski mamuti (Mammuthus columbi) naseljavali Sjevernu Ameriku – sve do Kostarike na jugu – tokom pleistocena.

Kolumbijski mamut je vjerovatno bio hibrid vunenog mamuta (Mammuthus primigenius) i nepoznate loze mamuta koji su stigli u Sjevernu Ameriku iz Sibira prije oko 1,5 miliona godina.

Kolumbijski mamuti su izumrli prije 13-10 hiljada godina, na kraju posljednjeg ledenog doba. Toplije temperature su izazvale nestanak životne sredine tih ogromnih životinja, što je u kombinaciji sa čovjekovim lovom dovelo do velikog opadanja populacije.

 „Groblje“ gomfotera

Ovo nije prvi put da je fosil mamuta pronađen u rijeci Pis. Godine 2021. ronioci su pronašli kost noge mamuta dugačku 1,2 metra. U međuvremenu, na sjeveru Floride istraživači su otkrili 5,5 miliona godina staro „groblje“ gomfotera, rođaka savremenih slonova koji su imali četiri kljove, a vjerovatno su se udavili u tamošnjoj prahistorijskoj rijeci, piše Telegraf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.