OBJAVLJENI SNIMCI

Misteriozna zelena sluz počela izlaziti iz kanalizacije u Njujorku: Odmah je nastala panika

Korisnici društvenih mreža šalili su se da bi to mogao biti Slimer iz filma „Ghostbusters“

Neonske lokve u blizini Svjetskog trgovačkog centra. X (Twitter)

E. Ag.

9.11.2023

Prije nekoliko dana misteriozna zelena sluz koja se izlila iz otvora za kanalizaciju u Njujorku izazvala je zbunjenost i paniku među prolaznicima.

Snimci fluorescentne zelene tekućine koja se slijevala niz ulicu i stvarala neonske lokve uhvaćeni su u blizini Svjetskog trgovačkog centra.

Korisnici društvenih mreža šalili su se da bi to mogao biti Slimer iz filma „Ghostbusters“, dok su drugi komentirali kako ih zelena sluz podsjeća na sluz iz popularnog crtića „Teenage Mutant Ninja Turtles“. Iako izgleda vanzemaljski, postoji stvarno objašnjenje za ovaj neobičan incident.

O čemu se radi

Zaposlenik restorana i puba „O'Hara“, gdje je zelena tekućina viđena u utorak, rekao je za DailyMail da su radnici grada testirali sprinkler sistem hotela prekoputa koristeći zelenu pjenastu tvar, koja je ostavila za sobom ovu jezivu boju.

Mješavina vode i koncentrata pjene pumpa se u sistem kako bi se očistile eventualne nakupine koje bi mogle ometati protok vode. Čišćenje cijevi od nakupina, poznatih kao biofilm, često se provodi sličnim sredstvima.

DailyMail je kontaktirao njujorški Odjel za promet i sanitaciju u potrazi za više informacija, no nisu željeli davati komentare. Video je objavljen na platformi X, 16. oktobra, a autor Dan Pantelo napisao je: "Buja doslovno zelena sluz kraj Svjetskog trgovačkog centra."

Zelena masa

Teorije o tome šta bi mogla biti ta zelena masa počele su se pojavljivati vrlo brzo, pri čemu su neki tvrdili da se radi o otrovnoj tvari, dok su drugi pretpostavljali da je boja posljedica hlađenja. No, brzo je i na X-u stiglo objašnjenje.

- Ovdje se radi o vodi koja je puna zelene boje. Vodoinstalateri često koriste bezopasnu, fluorescentnu zelenu boju kako bi otkrili propuste u vodovodnim i kanalizacijskim sistemima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.