MANITE SE MESA

Vegetarijanstvo nam je u genima, tvrdi najnovija naučna studija

Čovjek im 34 gena koji su potencijalno povezani s vegetarijanstvom, otkrilo je novo naučno istraživanje

Mi nismo mesožderi. Adiva

M. Z.

5.10.2023

Novo istraživanje provedeno na odraslim osobama u Velikoj Britaniji ukazalo je na genetsku komponentu vegetarijanstva. Studija koju su vodili naučnici s Univerziteta Northwestern u SAD otkrila je 34 gena koji bi mogli biti povezani s vegetarijanskim prehrambenim preferencijama. 

Predisponirani pojedinci

To otkriće sugerira da bi neki pojedinci mogli biti predisponirani za vegetarijansku prehranu.

Ljudi se odlučuju za vegetarijanstvo iz bezbrojnih razloga, uključujući vjerska uvjerenja, etičke brige, ekološka pitanja i zdravstvene motivacije. Na izbor prehrane također može utjecati lični ukus, metabolizam i način na koji različita hrana utječe na tijelo. Ipak, uloga genetike u oblikovanju ovih izbora ostala je uglavnom neistražena.

U potrazi za odgovorima, naučnici su istražili genetski sastav 5.324 strogih vegetarijanaca i uporedili ga s onim od 329.455 nevegetarijanaca koji su učestvovali u studiji koja je koristila podatke UK Biobanka. Opsežna analiza više od 330.000 genoma dovela je do identifikacije 34 gena potencijalno povezanih s vegetarijanstvom.

Funkcija mozga

Među tim genima tri su pokazala značajnu povezanost s vegetarijanskom prehranom, dok se preostalih 31 smatralo ''potencijalno'' povezanima. Studija, objavljena u časopisu PLOS ONE, istaknula je da su neki od ovih gena uključeni u ključne funkcije kao što su metabolizam lipida (masti) i funkcija mozga.

Naši podaci pokazuju da je pridržavanje stroge vegetarijanske dijete pod utjecajem genetike, navode autori studije, čvrsto utvrđujući ulogu genetike u izboru prehrane. Autor studije dr. Nabil Jasin (Nabeel Yaseen), profesor emeritus patologije na Univerzitetu Northwestern, postavio je i intrigantno pitanje.

Jesu li svi ljudi sposobni dugoročno preživjeti na strogoj vegetarijanskoj prehrani? To je pitanje koje nije ozbiljno proučavano, smatra on.

Dr. Jasin je ukazao na potencijalni trag, naglašavajući razlike između proizvoda biljnog porijekla i mesa, posebno u pogledu složenih lipida.

Genetska podloga

- Moja pretpostavka jeste da u mesu možda postoji lipidna komponenta(e) koja je potrebna nekim ljudima. I možda su ljudi čija genetika favorizira vegetarijanstvo sposobni endogeno sintetizirati te komponente. Međutim, u ovom trenutku, to je puka špekulacija i mnogo toga potrebno je više raditi na razumijevanju fiziologije vegetarijanstva - priznaje Jasin.

Nova studija, međutim, otvara obećavajući put za daljnja istraživanja genetske podloge u izboru načina prehrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.