NOVI FLASTER

Novi senzor omogućava kontinuiranu analizu znoja

Kontinuiran monitoring znoja može otkriti važne informacije o ljudskom zdravlju, kao što je nivo glukoze

Analiza znoja je itekako korisna. Facebook

M. Z.

3.10.2023

Međutim, nosivi senzori koji su ranije napravljeni u tu svrhu nisu adekvatni i ne mogu osigurati specifičnost neophodnu za kontinuiran monitoring. Sad su naučnici s Pensilvanijskog državnog univerziteta napravili novi flaster koji bi mogao obaviti taj zadatak.

Prati i temperaturu 

Napravljen pomoću laserski modificiranog grafenskog nanokompozitnog materijala, taj uređaj može da detektira specifične nivoe glukoze u znoju tokom tri sedmice prateći istovremeno tjelesnu temperaturu i pH nivoe, piše EurekAlert.

- Znoj je idealan za kontinuiranu i neinvazivnu detekciju biomarkera u realnom vremenu - kažu istraživači.

- Međutim, niski nivoi koncentracije biomarkera u znoju i promjenljivost drugih faktora kao što su pH, salinitet i temperatura prevazilazili su kapacitete ranijih biosenzora u pogledu detekcije i preciznosti.

Istraživači su primijetili da laserski uvedene grafenske elektrode – laserski napravljene elektrode od nanomaterijala – mogu osigurati dobru početnu poziciju za razvoj efikasnijih senzora za znoj. Uprkos ograničenjima zbog niske osjetljivosti na glukozu i ograničenoj površini za neophodnu elektrohemiju, te elektrode su jednostavne za proizvodnju, dostupne i fleksibilne.

Radeći u nanosrazmjerama, istraživači su pomoću jednostavnog laserskog tretmana napravili stabilnu trodimenzionalnu mrežu visokoprovodnih legura plemenitih metala – zlata i srebra u ovom slučaju – s nanokompozitnim materijalima na bazi ugljenika za porozne grafenske elektrode. Plemeniti metali su ne samo visokoprovodni, već i otporni na oksidaciju.

Oksidacija stvara mjerljivi struju

Glukoza na površini modificirane grafenske elektrode oksidira s nižim potencijalom. Oksidacija stvara mjerljivi struju ili promjenu potencijala direktno proporcionalnu ukupnoj koncentraciji glukoze u rastvoru. Također je znatno povećana stabilnost tokom vremena, tj. očuvanje osjetljivosti.

Uređaj dozvoljava kalibraciju mjerenja glukoze na osnovu fluktuacija pH znoja i tjelesne temperature zbog aktivnosti poput vježbanja ili obroka. Nošen kao flaster otprilike širok kao dvije poštanske marke, uređaj može bežično da prenosi sakupljene podatke do kompjutera ili mobilnog aparata radi monitoringa i analize u realnom vremenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.