UNIVERZITET U KALIFORNIJI

Naučnici razvijaju pametni zavoj koji može pratiti i liječiti rane dijabetičara

Senzori u pametnom zavoju prate nivo mokraćne kiseline, glukoze, amonijaka i laktata

Zavoj može da primijeni nisko električno polje da stimuliše proces liječenja. YouTube/Glas Amerike

E. Ag./Glas Amerike

15.9.2023

Svakih 30 sekundi nekome na svijetu amputira se ruka ili noga zbog rane od dijabetesa. Univerzitetski istraživači u Kaliforniji razvijaju pametni zavoj za koji se nadaju da će promijeniti tu sumornu statistiku.

Medicinski inžinjer Ehsan Širzai Sani objašnjava da različiti senzori u ovom zavoju mogu da „nadgledaju“ različiti status rane tokom procesa zacjeljivanja.

- Vremenom možemo da vidimo šta se dešava u predjelu rane i pokušamo da pružimo informacije profesionalcima kako bi donijeli pravu odluku - kaže on.

Senzori u pametnom zavoju prate nivo mokraćne kiseline, glukoze, amonijaka i laktata, kao i Ph i temperaturu rane zbog bilo kakvih znakova upale ili bakterijske infekcije.

Zavoj, također, može da primijeni nisko električno polje da stimuliše proces liječenja, za koji istraživači kažu da je dokazao da je djelotvoran u testiranju na miševima i pacovima.

Testovi na ljudima za pametne zavoje će biti obavljeni kroz Kek medicinsku školu na Univerzitetu Južne Kalifornije.

Profesor hirurgije na tom univerzitetu Dejvid Armstrong kaže da su implikacije ove tehnologije za amputacije zbog dijabetičkih rana značajne.

- Posvećeni smo pokušaju da se eliminiše preventivna amputacija tokom sljedeće generacije. Počinje s pokušajem da se spriječi pojava tih rana, a ako se i dogode, pokušavamo da ih učinimo što rjeđim i što je moguće lakšim. I ono što je najvažnije su ovi alati koje sada imamo, ti inteligentni senzori – kaže Armstrong.

On ističe da je koncept pametnih zavoja postao praktičniji zbog manjih baterija i obećavajućih istraživanja za napajanje tih zavoja solarnom energijom ili kretanjem pacijenta, prenosi Glas Amerike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.