PRIMJENA I NA ZEMLJI

Nuklearni reaktori pravit će energiju za bazu na Mjesecu: Velšani razvili atomsko gorivo veličine zrna maka

U saradnji s NASA-om, tim istraživača s Univerziteta Bangor dizajnirao je specijalne ćelije za napajanje nuklearnih generatora veličine automobila

Specijalne ćelije za napajanje nuklearnih generatora. NASA

M. Z.

14.9.2023

Naučnici s Univerziteta Bangor u Velsu, zajedno s američkom agencijom NASA-om, razvili su izvor energije koji bi mogao omogućiti astronautima da žive na Mjesecu tokom dužih perioda, piše BBC. Istraživači su dizajnirali ćelije nuklearnog goriva veličine zrna maka koje mogu da proizvedu energiju potrebnu za dugotrajni boravak na lunarnoj površini.

Program Apolo

BBC podsjeća da je NASA programom Artemis (starogračka boginja Artemida je sestra bliznakinja Apolona, po kome je nazvan uspješni program Apolo, tokom kojeg su američki astronauti stigli do Mjeseca) riješila da ponovo pošalje ljude na Mjesec do 2025., a da krajem decenije počne izgradnju i baza na Mjesecu.

Profesor Samon Midlburg s Bangora rekao je da rad na izgradnji energetskih ćelija bio izazov, ali „zabavan“.

- Na Mjesecu i drugim nebeskim tijelima koja imaju dan i noć ne možemo da se pouzdamo u energiju Sunca, već moramo da dizajniramo sisteme poput mikro reaktora koji mogu da pomognu u održavanju života. Nuklearni reaktori su jedina stvarna opcija u ovom trenutku, ali gorivo mora biti dovoljno snažno da preživi sve sile s kojima će se suočiti tokom polijetanja, leta i na Mjesecu, a da ostane pouzdano godinama - rekao je Midlburg u saopćenju.

Lunarna površina

NASA planira izgradnju baza na lunarnoj površini kako bi mogli da organiziraju još misija, ali i kako bi odatle lakše mogli da pošalju rakete u druge dijelove Sunčevog sistema.

Istraživači s Bangora smislili su način proizvodnje energije na Mjesecu, a te male ćelije nuklearnog goriva, nazvane TRISO fuel, poslali na testiranja. Ova ćelija mogla bi da se koristi za napajanje nuklearnog mikro generatora energije koji je napravila britanska kompanija „Rols Rojs“.

- Generator je prijenosni uređaj, ima veličinu manjeg automobila, pa je moguće ubaciti ga u raketu. Moguće je lansirati ih u svemir, svom silom, a one će i dalje da budu sigurne kada budu postavljene na Mjesec - rekao je Midlburg.

Testiranje generatora i ćelija tek će biti obavljeno jer se mora vidjeti da li nuklearno gorivo zaista može da izdrži silu lansiranja i svemirsko putovanje. Na Univerzitetu Bangor nadaju se da će mikro generatori moći da se koriste i na Zemlji, posebno u zonama katastrofe, gdje više nema struje.

Centar svemirske trke

Mjesec je bio centar svemirske trke šezdesetih godina, kada su i SSSR i SAD pokušavale da spuste ljudsku posadu na lunarnu površinu. Trka je završena američkom pobjedom – Nil Armstrong i Baz Oldrin osvojili su Mjesec 21. jula 1969. Posljednja ljudska posada napustila je lunarnu površinu još 1972., ali sada i Amerika i Kina namjeravaju da prije kraja decenije pošalju istraživače na Mjesec. Druge zemlje poput Indije, Japana i Rusije zadovoljne su i slanjem sondi za proučavanje Zemljinog pratioca, piše Telegraf.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.