NEVJEROVATAN SLUČAJ

Policija nije sigurna kako postupiti: Tinejdžerica prijavila silovanje u virtuelnoj stvarnosti

Stručnjaci upozoravaju kako, iako je riječ o događaju u virtuelnom svijetu, on može imati velike posljedice u stvarnom svijetu

Tinejdžerku je napala grupa muškaraca. Facebook

M. Z.

9.1.2024

Tehnološke kompanije ulažu veliki novac u tehnologiju virtuelne i proširene stvarnosti - od posebnih VR uređaja pa do virtuelnih svjetova u kojima bi jednom u budućnosti mogli provoditi puno vremena. 

Tehnološki razvoj

Takvi bi nam svjetovi omogućili da iz komfora svog doma posjetimo razna mjesta na svijetu, uživamo u novim iskustvima, održimo poslovne sastanke i slično. 

Iako je takva ideja pomalo i strašna jer bi virtuelna stvarnost mnogima mogla postati bolja i zabavnija od stvarnih života (ko će tek onda mlade natjerati da se idu igrati vani?), čini se kako je to jedan od smjerova u kojem ide tehnološki razvoj.

A takvi virtuelni svjetovi, čini se, neće biti imuni na probleme stvarnih svjetova poput zlostavljanja i čak - virtuelnih silovanja. O tome se već govorilo prije nekoliko godina kada su na ovaj problem upozorile neke korisnice Metina VR svijeta Horizon Worlds, a nedavno se ista stvar dogodila i jednoj britanskoj tinejdžerici.

Svi detalji oko slučaja nisu poznati, no, prema novinarskim izvorima povezanim s policijom, 16-godišnjakinju koja je nosila VR uređaj i igrala jednu online igru u virtuelnom svijetu napala je grupa muških avatara koji su je silovali. 

Iako, naravno, nije fizički povrijeđena, ova je situacija na nju djelovala iznimno stresno te je doživjela traumu sličnu onoj kakvu dožive žrtve napada u stvarnom životu.

Stvarna iskustva

Tehnologija virtualne stvarnosti, kako su objasnili na Business Insideru, pokušava prevariti naš mozak kako se mi nalazimo na mjestima koja se prikazuju u ekranu te kako su naša iskustva stvarna. 

Zato, kada korisnici dožive neku traumu u virtuelnom svijetu, treba im trenutak da to mozak procesuira i shvati kako ta situacija nije stvarna, već virtuelna, no i samo taj trenutak dovoljan je da ostavi posljedice na korisnike i njihovo mentalno zdravlje. 

Također, neki modeli VR uređaja pružaju i fizičke osjete poput vibriranja u kontrolerima za upravljanje, što također doprinosi osjećaju stvarnosti pa u slučaju nekakvih napada, uključujući i seksualne napade, taj je osjećaj traume dodatno pogoršan.

Prema Business Insideru, policija istražuje ovaj događaj te razmišljaju o načinu kako ga trenirati, odnosno postoje li tu elementi krivičnog djela. 

Virtuelni zatvor

Dok se na nekim forumima ismijavaju s poređenjem virtuelnih zločina sa stvarnima te se pitaju hoće li napadači na djevojku završiti u virtuelnim zatvorima, dok drugi kažu da i dalje čekaju pravdu za njihove likove ubijene u Call of Dutyju, stručnjaci upozoravaju kako ovakvim situacijama ne treba pristupati olako. 

Iako nije bilo fizičkog napada, traume mogu biti stvarne, a kako će tehnologija sve više napredovati, tako će i virtuelni svjetovi biti sve stvarniji, pa bi i posljedice na takve virtuelne napade mogle biti još opasnije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.