STREET FIGHTER

Vještačka inteligencija naučila da igra jednu od najpopularnijih videoigrica: Šampion je brzo pao

Novi softver za komplikovane pokrete zasnovan na pristupu koji je iskorišten da AI bude uspješan u igrama kao što je, naprimjer, šah

Čuvena igra iz osamdesetih godina. Facebook

E. Ag.

9.10.2023

Istraživači iz Singapura uspješno su naučili vještačku inteligenciju (AI) da igra Street Fighter (Ulični borac), čuvenu igru iz osamdesetih godina, i da pobijedi šampiona, piše TechXplore. Istraživački tim je stvorio novi softver za komplikovane pokrete zasnovan na pristupu koji je iskorišten da AI bude uspješan u igrama kao što je, naprimjer, šah.

Ova saznanja mogla bi da utječu na robotiku i automatizaciju, što bi moglo da dovede do nove ere dizajna pokreta. Tim je studiju objavio u žurnalu Advanced Intelligence Systems.

– Naša otkrića pokazuju da učenje potkrepljivanjem ili učenje uz poticaje može da bude sjajno ne samo za jednostavne igre na tabli. Program je uspio da nauči mnogo kompleksnije pokrete kada je uvježbavan da riješi izazove. Ako se ova metoda primijeni na prave probleme, može da ubrza proces u različitim naučnim poljima – rekao je Dezmond Lok, glavni istraživač i profesor Singapurškog univerziteta tehnologije i dizajna (SUTD).

Tim je dao AI milione inicijalnih pokreta da pokrene proces učenja, a onda je AI nekoliko puta pokušavao dok se nije popravio i uspio u specifičnom timu, piše Nauka.rs.

– Što je tehnologija efikasnija, to ima više mogućnosti za upotrebu, uključujući i igre poput pokera. Možemo uskoro da vidimo realistična takmičenja sa profesionalnim igračima za treniranje, time će i igre postati zanimljivije – rekao je Lok.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.