PROMJENE PRAGA

Najjeftinije igre na Steamu upravo su postale skuplje, evo šta je posrijedi

Još u novembru prošle godine Valve, kompanija koja stoji iza platforme i servisa Steam, najavila je izmjene minimalnog cjenovnog praga platforme

Dižu cijene igrica. Facebook

M. Z.

18.8.2023

Prošlog novembra Steam je ažurirao svoje smjernice za cijene za valute koje nisu američke, a što je rezultiralo preporučenim povećanjem cijena od 18 do čak 485 posto. 

0,99 američkih dolara 

Najnovija vijest iz Valvea je da platforma sada mijenja svoje minimalne cjenovne pragove kako bi odgovarala tim preporukama, a ukratko, bilo koja igra po najjeftinijoj cijeni Steama uskoro će postati malo skuplja izvan SAD.

Steamova najniža moguća osnovna cijena je 0,99 američkih dolara (ne uključujući besplatne igre i igre koje se besplatno igraju). To se ne mijenja, ali ono što se mijenja je ono što se 0,99 dolara prevodi u neameričke valute ''kako bi se prilagodile nekim valutama čija vrijednost tokom vremena značajno varira''.

To znači da igre kupljene u eurima, drahmama ili nekoj drugoj valuti postaju malo skuplje ako im je trenutna cijena na najnižem nivou koji Steam dopušta. Štaviše, mijenja se i koliko mogu biti sniženi. Najniža cijena koju će vam Steam dopustiti da naplatite igru na rasprodaji je 50 posto minimalne osnovne cijene, što znači 49 centi, ali kao i sa samom osnovnom cijenom, ono što se 49 centi prevodi izvan SAD revidira se najavljenim izmjenama.

Gadan šok

Steamove preporuke za cijene u novembru podigle su cijene u turskim lirama i argentinskim pezosima, naprimjer, za 454 odnosno 485 posto. Da su igre od 0,99 dolara još bile prevedene na Steamove smjernice cijena prije novembra, argentinski i turski korisnici mogli bi doživjeti vrlo gadan šok.

Valve ostavlja razvojnim programerima i izdavačima da sami ažuriraju svoje cijene. Ako to ne učine, a njihove igre padnu ispod praga minimalne cijene u bilo kojoj određenoj valuti, ta igra jednostavno neće biti dostupna za kupnju u toj valuti dok se ne povisi, donosi PCgamer, piše Tportal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.